Dags att trycka på startknappen för en ny skola i Järvastaden

Här ska den nya skolan ligga i Järvastaden

I höst kommer  Ulriksdalsskolan  att stå klar. Den kommer att bli en modern skola med  bibliotek, undervisningssalar, labbsalar, skolmatsal med tillagningskök samt med den tekniska utrustning som behövs. Och inte att förglömma – en mycket fin sporthall.

Och den har redan blivit mycket populär. Den är en byggd som en  tre parallellig  F 0-9 skola med plats för 900 elever. Till hösten har man tagit in 5 paralleller vilket innebär att skolan på några års sikt skulle ha betydligt fler än 1000 elever. Detta är givetvis inte möjligt. Folkpartiet fick igenom inför kommunstyrelsens beslut om lokalförsörjningsplanen för staden att varje halvår skall det göras en bedömning när staden skall trycka på startknappen för en ny skola i Järvastaden.

Folkpartiet Solna har nu gjort vår bedömning. Det är nu dags att trycka på startknappen. Ulriksdalsskolan kommer snabbt att bli full och inflyttningen av barn i Järvastaden och Ulriksdal är stor. Kommunstyrelsen måste nu ge stadsbyggnadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att bygga en ny F-6 skola i Järvastaden. Tomten finns redan. Vi ger oss inte förrän det finns en skola i Järvastaden.

Läs även vad Marianne Damström-Gereben skriver på Folkpartiet Solnas blogg.

Foto: Marianne Damström-Gereben

 

37 svar till “Dags att trycka på startknappen för en ny skola i Järvastaden

 1. Bra där!

 2. Mycket bra! När sker nästa bedömning och när kan ett beslut om byggstart tidigast tas?

 3. Hoppas att denna fråga tas på allvar och att beslut snarast tas om att byggstart skall ske. Vi är nyinflyttade och lockades bland annat av att en ny skola planeras på tomten som nämns ovan. Det är alldeles för långt för barnen att gå från västra Järvastaden till Ulriksdalsskolan varpå trafikstockning säkert kommer att råda vid hämtning/lämning kring skolan då många kommer att ta bilen. Barn kommer det ju bara att bli fler av i området så vi väntar med spänning på nästa steg mot en skola i Järvastaden!

 4. Undrar hur det går med beslut om byggstarten: våren måste nog anses över nu. Hur ser processen för byggstart ut, måste beslut fattas i kommunstyrelsen? Är möjligen allianskollegorna av annan uppfattning än Folkpartiet i frågan?

 5. Jonas! Folkpartiet har tagit ställning för att vi måste fatta beslut om att påbörja planeringen för en ny skola. Skolan har många sökanden och genom att det är en supermodern skola tror jag att den kommer att locka många sökanden även framgent. Våra Allianskolleger har däremot inte satt ner foten i frågan. Mvh Anders

 6. Tack Anders, det är ju toppen att ni tagit ställning, men vad återstår då mer precist för att ett beslut om byggstart ska kunna tas? Skulle vara intressant att få veta lite mer konkret vad ni menar med att ”Vi ger oss inte förrän det finns en skola i Järvastaden”. Vad är det ni kämpar mot och hur?

  • Jonas! Enligt vår uppfattning finns det inget att vänta på. Det sker ju ett överintag på Järvastadsskolan så en ny skola behövs. De andra partierna har inte insett detta trots att de hsr samma information. Mvh Anders

 7. Du menar överintag på nya Ulriksdalsskolan? Den verkar jättefin, men förutom överintaget är skolvägen lång och osäker för mindre barn från västra Järvastaden. Hoppas att övriga partier kan övertygas och beslut fattas om byggstart för Järvastadsskolan innan hösten—det vore ett klart styrkebesked inför valet! Mvh Jonas

  • Jonas! Det jag menar är att skolan tar en 5 klasser i varje års inledningsvis. Den är bara byggd för 3 så på sikt är inte detta hållbart. När det gäller skolvägen så jobbar vi med frågan för att att det skall bli så bra som möjligt till skolstarten. Mvh Anders

 8. Dags för beslut och besked hur det blir nu! Vi är många som vill ha en skola i Järvastaden och området växer med många barnfamiljer som flyttar in som lockas just av en ny skola. Hoppas verkligen man fattar beslut omgående!

  • Mattias! Jag delar din uppfattning helt och hållet. Vårens ansökningar visar att skolan egentligen tar in för många elever i de lägre årskurserna för att det skall vara långsiktigt hållbart. Därför kommer vi att driva frågan i valrörelsen och efter valet kommer det att vara en av de viktigaste frågorna Folkpartier att få med i ett regeringsprogram för de kommande åren. Mvh Anders

 9. Nu är det verkligen dags att ni inte bara pratar utan fattar beslut om en ny skola. När ni väl fattat det nödvändiga och oundvikliga beslutet att bygga skolan så ska ni ju även se till att den hinner byggas så den hinner bli klar i tid. Ni politiker företräder oss medborgare och det finns nog inte en enda medborgare i järvastaden som inte ser behovet av en skola nu. Situationen kring förskoleplatser visar tyvärr att ni hitintills inte lyckats bedöma antalet barn som faktiskt bor och kontinuerligt flyttar till området.
  Nu har ni chansen att visa att ni verkligen tar dessa frågor på allvar. Barnen är Solnas framtid!!

  Veronica

  • Veronica! Folkpartiets uppfattning har varit klar sedan i våras. Tryck på startknappen nu. Men ännu så länge har vi inte fått med oss de övriga Allianspartierna på detta. Men vi driver frågan i valrörelsen och det är en av våra viktigaste frågor. Mvh Anders

 10. Anders, en av dina partikamrater var ute och delade ut flygblad här i Järvastaden igår. Då jag frågade om Fps inställning till skolan uppgav hon att det nu var klart att Fp och M hade en uppgörelse om skolan. Jag tror det vore klokt för att öka trovärdigheten i den utsagan att ni (Fp + M) på ett mer officiellt sett klargör detta. Som det ser ut nu är det S som driver skolfrågorna i Solna. Jag och många andra här i Järvastaden kommer rösta på det partiet som driver skol- och förskolefrågan mest aktivt. Det är skarpt läge nu! Dags att vakan och fatta beslut i frågan (som ni redan borde gjort för 5 år sedan). 2015 flyttar 350 lgh in- vågar inte ens tänka på platsbristen i förskolan som kommer uppstå…

  • Henrik! Folkpartiets uppfattning i den här frågan är glasklar. Vi ville redan i våras trycka på startknappen för att bygga en skola i Järvastaden. Det ville inte moderaterna. Det sägs nu att de har ändrat uppfattning. Och det är bra.

   Jag har dock mycket svårt att förstå att du tycker att socialdemokraterna driver skolfrågorna i Solna. Jag tycker de är otydliga. De har i kommunen inte tagit några initiativ för att bygga en ny skola i Järvastaden. Mvh Anders

 11. Anders! Socialdemokraterna har sagt till oss som bor i Järvastaden att de vill bygga barackskola till Hösten 2015 i den planerade skoltomten. Vad är era tidsplan? Jag undrar också om ni menade att ni vill bygga friskola eller kommunal skola. Om ni säger friskola vad händer då om det inte finns något privata initiativ? Om jag förstått rätt var det inga privata skolor som har visat intresse hittills och det var en av anledningarna att det inte blev beslut om skolan i Järvastaden.

  • Åsa! Vi har inte planerat för en barackskola. Jag trodde att socialdemokraterna var emot baracklösningar. Det är mindre lämpligt att förlägga en barackskola på den tomten och samtidigt bygga en ny skola på samma tomt. Säkerhetsriskerna är nog för stora. Från Folkpartiets sida har vi inte tagit ställning till om den skall vara en privat eller kommunal. Vi har dock kämpat för att Ulriksdalsskolan skulle bli kommunal då båda två skolorna i Frösunda är privata. Att inga privata skolor inte var intresserade har aldrig varit ett argument för oss.Nytt argument för mig. Ett eventuellt regeringsskifte kan ju medföra att inga nya privata skolor kan startas Vi anser att vi skall fatta beslut om att bygga en skola i Järvastaden så fort som möjligt. Vad har du för uppfattning i frågan. Tycker du att den skall vara privat eller kommunal? Mvh Anders

 12. Det spelar ingen roll om det är kommunal eller friskola för mig så länge det är bra pedagoger och bra skolmiljö. Alla föräldrar i Järvastaden snackar om ”när” skolan byggs men har mindre intresse för om det skall vara kommunal eller friskola.
  Att bygga en ny skola tar minst 2,5-3 år och det är ju för sent för många. Igelbackens förskola är barackförskola som redan ligger i den planerade skoltomten idag. De kommer ju att riskera säkerhet när riktiga förskolan och en ny skola ska byggas… men det blev baracklösning då det säkert var akut situation. Det är tråkigt med baracklösning men jag känner att vi befinner oss i akut situation nu att vi måste acceptera en barackskola där.

  • Åsa mfl! Jag vill absolut inte ha en tillfällig skola med barackmoduler i Järvastaden HT 2015. Jag vill ha en permanent skola, liknande den i Ulriksdal. Hur ser en matsal, en gymnastiksalen mm ut i en skola byggd med barackmoduler? Det kommer inte kunna bli ett tillagningskök i barackmoduler utan maten måste sannolikt transporteras till skolan, vilket ger lägre kvalité. Idag har tydligen alliansen i Solna gett ett tydligt besked. Den nya (permanenta) nya skolan i Järvastaden kommer att öppnas i augusti 2017 (https://www.solna.se/sv/om-solna/nyheter-om-solna/skolstart-i-ulriksdalsskolan-idag-invigs-den-forsta-av-flera-nya-solnaskolor-/) Stämmer detta Anders? Om ja, ett mycket bra och efterlängtat besked för barnfamiljerna i Järvastaden! Om 36 månader har vi en ny modern skola i Järvastaden.

 13. Kristian! Ja, det verkar som nu moderaterna är med på tåget. Men det tog lite tid. Mvh Anders

 14. En skola behövs tidigare än HT 2017. Varför kan inte ett provisoriskt alternativ vara aktuellt under tiden skolan byggs? Ulriksdalsskolan har redan nu 25-28 barn per klass * 6. 09:orna är betydligt fler och så fortsätter det med större kullar ju yngre barnen är här i Järvastaden. Låt oss lösa detta med fokus på barnens bästa. Klasser med uppåt 35 barn vill ingen av oss se. Provisorisk skola under några år kan man stå ut med jämte vetskapen om att en ny fräsch skola samtidigt byggs.

  • Håller helt med Ellinor! Det behövs tidigare än HT 2017!

   • Håller också med. Den tänkta skolan måste stå klar innan 2017.
    Tycker en kommunal skola är bäst! Vill man gå i en friskola finns redan flera alt runt om i både Solna och Sundbyberg.
    Järvastaden behöver en kommunal skola i första hand, sen kan man se över alt med friskolor.
    Tycker en baracklösn är ok till den nya är klar.
    /Kia

 15. Ett provisoriskt alternativ måste till under tiden skolan byggs. Det finns så många barn i Västerjärva som behöver rimlig skolväg. Naturligtvis inte på samma plats som man bygger den kommande skolan. Det har vi aldrig sagt och det säger sig självt att det inte skulle fungera.

  • Eva! För det första menar du nog Järvastaden och inte Västerjärva. Järvastaden har varit namnet på den nya stadsdelen i många år. Det är bra att du nu avfärdar att bygga baracker på den kommande skoltomten. De rapporter jag fått från ert möte i Järvastaden säger inte så. Det hade inte varit möjligt att samtidigt bedriva skola och bygga en ny skola på samma plats. Mvh Anders

 16. Jodå, Järvastaden nordvästra delen! Vi Socialdemokrater är, som du rätt uppfattat, emot permanentade baracklösningar som ju tyvärr har blivit så vanligt i andra delar av Solna under alliansens styre. Skolbristen i området måste lösas snabbt, redan till hösten 2015. Situationen för barnen är ohållbar. Och vad gäller rapporter i andra, tredje och fler händer så kan det nog bli som viskleken: Inte riktigt likadant när det når öron längre bort än det första.. 🙂

 17. Eva! Det är inte korrekt att säga att det är en skolbrist i dag. Det finns fortfarande utrymme i Ulriksdalsskolan men det kommer att uppstå en brist på skollokaler om inte kommunstyrelsen direkt efter valet fattar beslut om att uppdra åt stadsbyggnadsnämnden och barn-och utbildningsnämnden att bygga en ny skola. Och Folkpartiet anser att det beslutet redan borde fattats tidigare. Mvh Anders

 18. Hej igen Anders! Du nämnde tidigare att ni jobbade med frågan att förbättra skolvägen för barnen i västra Järvastaden till Ulriksdalsskolan. Kan du kanske berätta lite vad ni gjort och planerar att göra? Mvh Jonas

 19. Ping: Ny skola i Järvastaden 2017! | Frösundaliberalen

 20. Tack Anders, ser fram emot ditt svar! Finns kanske några planer runt att förbättra gång/cykelvägarna i området?

 21. Ett litet förslag jag funderat på: gamla Solnakrossen ska väl snart börja bebyggas, men skulle man kanske kunna tänka sig en ordentlig gång/cykelväg redan nu, söder om Gunnarbovägen längs med hela krossen, ända ner under järnvägsviadukten för vidare anslutning mot Kolonnvägen, Ulriksdalsskolan och pendeltågsstationen? Förutom att underlätta transport till skolan, skulle det ju vara en utmärkt pendelväg för många på väg till/från arbetet i Solna, Arenastaden eller stan.

 22. Jonas! Här kommer svaret på vad vi har gjort för att göra en så bra skolväg som möjligt.

  1. den trafiksignalreglerade övergången har satts i drift.
  2. Uppställda GP-linkarna har placerats ut på strategiska ställen för att skilja fotgängare från cyklister och styra barnen mot övergångsställen
  3. Markeringar för cyklister resp gående i gångtunneln har målats ut
  4. Hastigheten har sänkts från 50 till 30 på Kolonnvägen
  5. Hastighet dämpande farthinder har satts ut på Kolonnvägen
  6. Stängslet runt nedfarten till tunneln skall höjas och kompletteras med taggtråd
  7. Cykel-spärr på gångbana vid torget har satts upp
  8. Skymmande häck har klippts ned för att öka sikten så inte kollision mellan fotgängare och cyklister sker.

  Det pågår hela tiden en diskussion med skolan för att se över vad som behöver förbättras. Det händer ju mycket i området.

  Se även nedan information som skall ha spridits på skolan.

  Insatser för förbättrad trafiksäkerhet vid Ulriksdalsskolan
  Inför skolstarten i nya Ulriksdalsskolan har ett antal insatser för ökad trafiksäkerhet genomförts vid platsen. Exempelvis har hastighetsdämpande hinder placerats ut på Kolonnvägen och ett tidigare nedsläckt trafikljus intill skolan har aktiverats. Nu görs ytterligare ett antal insatser vid platsen för att öka trafiksäkerheten.
  I samband med skolstarten uppmärksammades att det finns en kollisionsrisk mellan gående och cyklister i området vid Ulriksdals pendeltågsstation. Dessutom behöver skolbarnens gångväg intill skolan avskiljas tydligare från biltrafiken. Ett antal tillfälliga insatser kommer därför att genomföras inom kort. Därefter kommer trafiksituationen vid platsen att ses över kontinuerligt vartefter nya byggnader blir klara i området.
  Följande insatser genomförs nu:
  • I korsningen mellan Kolonnvägen och Överjärva gårdsväg sätts avgränsande skärmar upp mellan trottoar och vägbana. Skärmarna hjälper till att styra gående mot övergångsstället vid platsen.
  • Vid nedgången till tunneln under järnvägen sätts också avskärmningar upp som hjälper till att separera gående och cyklister. Gående leds till trappan ner till tunneln och cyklister leds istället bort från trottoaren ner till körbanan.
  • Vid uppgången från tunneln på Bagartorps sida av järnvägen placeras också avskiljare ut för att tydligare markera uppdelningen i gång- och cykelbana vid platsen.
  • Vid samma plats klipps busken ner som idag skymmer sikten runt hörnet.
  • Gångvägen ner mot stationen på Bagartorps sida av järnvägen får nya skyltar som tydligare markerar att vägen endast är till för gående.

  Mvh
  Anders

 23. Ping: Det här vill jag göra de kommande åren för Solna |

 24. Ping: Ny skola i Järvastaden 2017! | Peter "Frösundaliberalen" Edholm (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s