Amnestys rapport gynnar Rysslands agerande

Amnesty presenterade en rapport via ett pressmeddelande om situationen i Ukraina där man anklagar den ukrainska militären för att utsätta civila för fara. Amnesty anser att Ukraina bryter mot krigslagarna när de opererar i befolkade områden.

Det är en häpnadsväckande rapport. Det är Ryssland som är angriparen. Ett land som urskillningslöst beskjuter civila mål som bostäder, köpcentrum, infrastruktur, skolor och sjukhus. Ja, tom en teater i Mariupol där hundratals personer hade försökt ta skydd. Ett Ryssland som skjuter civila utan anledning, våldtar, stjäl enorma mängder spannmål och från privatpersoner vars egendom senare förs till Ryssland. Man tvingar Ukrainare att flytta till Ryssland. Ryssland vill helt enkelt förstöra det Ukrainska samhället på ett sätt som ligger i linje med Nazi-Tysklands agerande under andra världskriget. I vissa delar på ett brutalare och mer systematiskt sätt. De anser att Ukraina helt enkelt inte skall finnas kvar som land.

Ingen part i ett krig är helt oskyldigt. Och det finns säkert övergrepp från enskilda soldater i den Ukrainska försvarsmakten också.

Man att jämföra en angripare, Ryssland, som vill utplåna Ukraina med den anfallne som kämpar för landets överlevnad är bisarrt och visar på en djup okunnighet om krigets verklighet.

Ryssland använder sig i stor utsträckning av bomber, artilleri och robotar mot civila mål i tättbefolkade områden i syfte att jämna allt bebyggelse med marken och döda så många civila som möjligt. I praktiken anser Amnesty att Ukraina inte får försvara sig på mest effektiva sättet. Logiken är att Ukraina skall försvara sig från skogar och öppna fält – där inga strider sker. Varje person i världen som genomgått grundläggande militär utbildning förstår att det skulle slå ut det Ukrainska försvaret. Skulle Ukraina agera som Amnesty är det bara för Ryssland att invadera by efter by, stad efter stad tills hela Ukraina ligger under rysk kontroll.

Amnestys agerande gynnar otvivelaktigt Ryssland. Det legitimerar deras beskjutning av civila mål och det är inte så konstigt att Ryssland applåderar rapporten.

Amnesty har en förmåga att hamna fel på ett sätt som gynnar Ryssland. Förra året bestämde Amnesty att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj skulle fråntas beteckningen som samvetsfånge. Inte så konstigt att Ryssland applåderar.

Man skulle tro att Amnesty skulle backa från rapporten. Så är inte fallet. På söndagens nyhetssändningar rapporteras att Amnestys internationella chef Agnes Callamard säger att det är Ukrainska och Ryska nättroll som vill förstärka krigsretoriken. Hur kan man hamna så fel.

De som är medlemmar i Amnesty och/eller skickar pengar till organisationen borde ta sig en funderare. Finns det inte bättre organisationer att stödja. Och på sociala medier ser jag att flera redan har tagit det steget.

Foto: Bebeto Matth

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s