Jag och kommunen

I Solna stad är jag stadsbyggnadskommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande för Stiftelsen Filmstadens Kultur. 

Min vision för Solna

Solna ska vara en stad för alla. I Solna bor alla sorters människor. Här förverkligar människor sina drömmar. Solna skall vara en attraktiv stad att bo i – under hela livet. Solna skall vara en hållbar stad där ekologisk, social och ekonomisk tillväxt samspelar. De är varandras förutsättningar.

Solna är en stad i ständig utveckling. Här finns naturen in på knuten och Stockholms innerstad runt hörnet. Det är nära till allt. Våra grönaområden skall behållas och utvecklas, de ger liv åt Solna.

Staden växer. Solna är en av Sveriges populäraste kommuner att flytta till. Staden kommer att få en mer sammanhängande bebyggelse med en tydligare stadskaraktär. Men vi skall inte bli ett nytt Stockholms innerstad. I Solna skall människorna ha när till parker och grönområden, här skall finnas förskolor, skolor och idrottsanläggningar i närheten. Vi skall bli en tydligare del av Storstockholm men behålla vår särart.

Den kommunal servicen har har hög kvalitet och vi ger en bra service inom vård, skola och omsorg.

Vi har visat att det genom god styrning och prioriteringar går att hålla en låg skatt och samtidigt erbjuda en bra kommunal service

Solnas universitet, högskolor och framstående företag ger en internationell karaktär. Det är i mötet mellan olikheter som kreativitet föds, som för samhället framåt.

Nationalarenan, Kulturhuset och det nya universitetssjukhuset ger oanade möjligheter. Solna är utan tvekan en mycket bra stad att leva i.

Viktiga frågor

De viktigaste frågorna för mig att driva under mandatperioden 20010-2014 är:

 1. Rusta upp våra skolor – en bra skolmiljö är en förutsättning för kunskap och lärande. Jag vill satsa 200 miljoner kronor under mandatperiod för att rusta Solnas skolor och dessutom bygga ut Bagartorpsskolan.
 2. Satsa på Solnas parker . Bevara och utveckla stadens grönområden när staden växer. Det ska vara rent och snyggt, vi behöver en stadsträdgårdsmästare som tar ett helhetsgrepp över stadens grönområden, parker, gatumiljön och även jobbar med det gröna våra nya stadsdelar.
 3. Bygg ett Kulturhus – en samlingsplats för alla med en skjuts åt kulturlivet.
 4. Bygg med en mix av bostäder – här ska finnas boende för alla skeenden i livet.
 5. Gör Vasalundshallen till ett centrum för inomhusidrott i Solna när badet flyttar till Frösunda.
 6. Skapa ett centrum för idrott i norra Solna i Järvastaden med fotbollsplan, multihall och tennisbanor.
 7. Bygga en simhall i Frösunda.
 8. Fortsätta Solna framgångsrika jämställdhets- och integrationsarbete.
 9. Se till att Stockholm-Mälardalen blir en framgångsrik filmregion med Solna som pådrivande  aktör. 
 10. Bevara låg skatt – och en bra kommunal service

4 responses to “Jag och kommunen

 1. Gillar verkligen idén om en stadsträdgårdsmästare. Blir det av? Jämför ibland Solna med skånska kommuner som Ystad och Simrishamn. Där är parkerna betydligt mer välskötta, vackar och användbara än här. Klimatet är förstås lite bättre men knappast ekonomin. Det känns inte som någon brinner för att Solnas parker ska bli vackra.

 2. Hej Anders! Vi bor i järva staden och ser att man planerar för en ny skola där. Detta är givetvis väldigt nödvändigt eftersom järva staden växer snabbt. Planen för den nya skolan verkar dock endast vara från F- 6.
  Vart ska våra barn sedan ta vägen när de börjar högstadiet?
  Finns det mark för utbyggnad om man inser att det det uppstår platsbrist hos Ulriksdalsskolan?
  Vet man när skolan kommer stå färdig ?
  Vi är några föräldrar som inte fick enkäten som ni skickade ut sist men ser framemot ett nytt utskick där vi har möjlighet att ” önska” oss viljen av skola vi föredrar, dvs kommunal eller friskola. ( kan nämna att vi gärna ser att det byggs en kommunal )
  Mvh
  Pia

  • Pia! Jag delar din uppfattning att det är viktigt att staden beslutar om att bygga skolan i Järvastaden. Tanken är att skolan skall vara upp till sjätteklass. Därefter finns det möjlighet att börja på Ulriksdalsskolan eller annan skola. Av erfarenhet vet vi att många elever söker sig till andra skolor än den som ligger i närheten. Det gäller särskilt på högstadiet. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s