Johannesburg och Pretoria

Efter att besökt vindistrikten och Garden Route tar vi flyget från George till Johannesburg och Pretoria. En och annan ställer sig frågan varför det är värt att besöka dessa två städer. En viktig anledning är att städerna ger en annan bild av Sydafrika än Kapprovinsen. Johannesburg är landets största stad med över 4 miljoner invånare i storstadsområdet och 1 miljon i centralorten. Johannesburg är huvudstad i provinsen Gauteng och navet i industriområdet Witwaterstrand. Staden är Sydfafrikas främsta handels- och finanscentrum, centrum för guldfälten och har Afrikas största flygplats.

Pretoria är sedan 1910 Sydafrikas administrativa huvudstad med säte för regeringen och presidenten. Den anlades 1855 på ett område som hade köpts av boerledaren Marthinius Pretorius och uppkallades efter hans far Andries Pretorius som var en av ledarna för boernas stora uttåg (groote trek).

När vi besökte Kapstaden var allt mycket rent och välstädat på gator och torg på ett sätt som vi inte är vana vid i Sverige. Så var det inte, i framför allt Pretoria, där skräp fanns lite här och var. När vi besökte Pretoria var centrum fullt av fina Victorianska byggnader från tidigt 1900-tal men men många var delvis eller helt tomma. Vi tittade på den pampiga regeringsbyggnaden Union Buildings. En imponerande byggnad omgiven av en park. Vi fick se byggnaden på håll då vägen dit var stäng denna dag. Vi hade kunnat gå genom en park men det fick vi inte för guiden av säkerhetsskäl. Lite intressant! För när vi senare besökte naturreservatet i Botswana var vi bara 5-6 meter från en flock lejon som låg stilla och tog siesta.

Ett byggnad som man måste besöka när man besöker Pretoria är Voortrekker Monument. Monumentet som är storslaget byggdes för att fira de Voortreckers som lämnade Kapkolonin mellan 1835 och 1854 för att slippa det brittiska styret som bla förbjöd slaveriet. Monumentet har stor betydelse för många afrikaantalande sydafrikaner då det står för Afrikanernationalismen. Byggnaden är en stor stenkub där innerväggarna skildrar historien om Groote treek(den stora utvandringen). Byggnaden invigdes 1949. Den är verkligen en symbol för tidsandan. Gillar man skulptur som jag gör finns det mycket att titta på. När man går runt i vissa delar av museet känner man att det här hade lika väl kunnat vara Europa under 1930-talet.

Vi gjorde ett kort besök i de båda städerna men det finns mer intressant att titta på som exempelvis; Vid Church Square stod Mandela en gång åtalad, Ditsong National Museum och Cultural History, Melrose House, en viktoriansk herrgård där man skrev under fredsavtalet som avslutade andra boerkriget.

I Kapstaden var det många vita på restauranterna (en del turister givetvis). På restauranterna i Johannesburg var det annorlunda. Bara en liten del vita på de restauranter som vi besökte. Här var det nästan bara svarta (i Sydafrika skiljer man på svarta och färgade). Även om de ekonomiska skillnaderna är stora i Sydafrika finna det en stor grupp välbärgade svarta i dessa två städer. Det kommer ofta inte fram i rapporteringen om Sydafrika.

Detta är det sista blogginlägget som jag skriver innan vi flyger vidare till Victoria Falls i Zimbabwe. Allt har fungerat väl. En stor fördel med Sydafrika är att mycket är billigt. Att gå på restaurant är mycket prisvärt. Det finns ett stort utbud av olika typer av restauranter i olika prisklasser. En anledning till till detta är att slavar från andra länder tog med sin matkultur till Sydafrika.

Det holländska/Afrikaans köket är dock litet. Det finns en korv som heter boerwors som finns på de flesta frukostbord. Den holländska maträtten Bitterballen(köttkrokett) som är mycket vanlig i Holland hittade jag på en restaurant. Nationalrätten är Bobotie som är en köttfärspaj med influenser från olika delar av världen hittade jag inte. Men god ser den ut att vara.

Läs även mina tidigare blogginlägg om Södra Afrika

Annons

Ett svar till “Johannesburg och Pretoria

  1. Ping: Victoriafallen i Zimbabwe och safari i Botswana |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s