Vindistrikten och Garden Route i Sydafrika

I mitt andra blogginlägg om min resa i Södra Afrika kommer jag att berätta om vindistrikten och Garden Route i Västra Kapprovinsen. Stellenbosch som bara ligger 44 km med bil från Kapstaden är Sydafrikas näst äldsta stad, universitetsstad och oerhört vackert. Stellenbosch är centrum för Sydafrikas vinindustri och vi har nog alla sätt vinflaskor med namnet Stellenbosch i vilket systembolag som helst i Sverige. Tillsammans med Paarl och Franschoek utgör områdena kring Stellenbosch Cape Winlands, Sydafrikas största vinområde. Vi gjorde flera besök på vingårdar, en del i Cape Dutch-stil och även en gård som gjorde portvin (Calitzdorp). Det är något speciellt med vinprovning på plats. Vi gjorde bara ett kort besök i staden men nästa gång jag kommer till Sydafrika vill jag stanna här några dagar.

Vi reste längs Route 62 som klassas som världens längsta vinväg. För den som vill prova olika viner är denna del av Sydafrika ett eldorado för vinälskare. Här odlas bla Sydafrikas egen vindruva Pinotage, som räknas som Sydafrikas nationaldruva trots att den bara står för 2 % av vinproduktionen. Vi reste genom ett varierande landskap men allt från fruktodlingar till områden som led brist på vatten. För mig var landskapet kargare än vad jag hade trott men vackert var det.

Ett av de studiebesök vi gjorde var att besöka en strutsfarm, Oudtshoorn. Jag tycker inte att strutsar är speciellt vackra djur. De äter dessutom det mesta och kan ge rejäla sparkar, vilket gör att inte ens lejon gillar att angripa strutsar. Det finns många strutsfarmar i Sydafrika och det är inte bara plymer som man tar tillvara på utan det är hela djuret. Det finns ingen del på strutsen som man inte kan ta tillvara på. Man tar tillvara på köttet, plymerna, huden under fjädrarna och till och med ögonen.

Lite kuriosa. Jag bor i Filmstaden, Råsunda och innan det blev centrum för Svensk Filmindustri fanns det en strutsfarm där. Då var det inte köttet som var det viktiga utan att använda strutsens fjädrar. Märkligt nog hette en av strutsarna Anders.

Vi inleder den andra dagen med ett besök på Cango Caves, som är ett stort grottsystem med fascinerande droppstensformationer. Vackert och imponerande. Vi åker genom Garden Routes vackra kustlandskap mot staden Knysna som är dagens slutmål. Vi passerade Quteniquapasset (800 möh) med oförglömliga vyer. Knysna ha fått flera utmärkelser som Gardens Routes turistort nummer ett. Jag gillade staden. Den har flera musselodlingar, många affärer för den köpsugne och många bra restauranter med olika inriktningar även om närheten till havet gör att fisk blir en specialitet. Ett måste är att med båt ta sig till det privata naturreservatet Featerhead med flera sorter av min favoritväxt – succulenter.

Ett av dagens höjdpunkter var när de flesta av oss tog ett dopp i Indiska Oceanen. Det var inte bara att kasta sig i vattnet. I området finns det vithajar som kan attackera människor. Bara några veckor innan, bara någon km bort från där vi badade, dödade en vithaj en kvinna som var oförsiktig och inte uppmärksammade den aggressiva vithajen. Det var utan tvekan det mest spännande badet jag gjort i hela livet.

Sammanfattningsvis var både vindistrikten och Garden Route trevligt att besöka och hör till om man besöker de södra delarna av Sydafrika. För de som gillar vin finns det viss resor som riktar in sig på att besöka vingårdar.

Läs gärna mitt första blogginlägg om den här resan – Kapstaden är Afrikas pärla.

Annons

2 svar till “Vindistrikten och Garden Route i Sydafrika

  1. Ping: Johannesburg och Pretoria |

  2. Ping: Victoriafallen i Zimbabwe och safari i Botswana |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s