Victoriafallen i Zimbabwe och safari i Botswana

Nu flyger vi från Johannesburg med South African Airlines till Victoria Falls i Zimbabwe och resans sista etapp. Det kommer att bli spännande dagar. Den första huvudattraktionen blir Victoriafallen som är ett av världens största vattenfall och dubbelt så högt som Niagarafallen. Vattenfallet ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Den förste vite mannen som beskådade fallen var Dr David Livingstone som 1855 paddlade längs Zambezifloden och döpte fallen efter Storbritanniens dåvarande drottning – Victoria. Det är en imponerade och blöt upplevelse att titta på Victoriafallen. Det finns också möjlighet att beskåda fallen med helikopter för den som inte är höjdrädd.

I Victoria Falls, som har utvecklats till ett stort och viktigt turistområde för Zimbabwe finns det en del att göra. Man kan ägna sig åt forsränning, paddla eller fiska i Zambezifloden. Eller besöka många av de intressanta försäljarna av hantverk .Det finns också möjligheter att gå i Livingstones spår och åka in i Zambia.

Vi ägna oss åt att första kvällen åka båt på Zambezifloden där vi hade turen att få se en krokodil, flera elefanter och och min egen favorit flodhästen  fanns många av.

Vi åt afternoon tea på ett anrikt och magnifikt hotell, The Victoria Falls hotell, och passade då på att se en intressant utställning av stenkonst från Zimbabwe. Den utställningen som var på hotellet var i den dyrare prisklassen så de blev inga souvenirer. Men på andra ställen i Victoria Falls finns det möjligheter att köpa med sig skulpturer i trä eller sten till överkomliga priser. Jag själv köpte en skulptur av Butter Jade Stone i en mer klassiskt stil. Som tur är Ethiopian Airlines frikostiga med vikten på flyget.

Nästa dag åkte vi på safari i Chobe nationalpark i Botswana. Vid gränskontrollen mellan de två länderna märks det tydligt att Botswana är ett rikare land. Botswana har inte genomgått det ekonomiska vansinne som drabbade Zimbabwe under Mugabe utan har en fungerande ekonomi och demokrati. Botswana, som tidigare hette Bechuanaland innan självständigheten 1966 från Storbritannien. Lite turligt hittades stora mängder diamanter i samband med frigörelsen som har lagt grunden till den goda ekonomin och landet har utvecklats till ett medelinkomstland.

Det blev ett både trevligt och intressant besök i nationalparken som anses vara ett av Afrikas bästa viltreservat. Här finns över 120.000 elefanter. Vi fick se många elefanter, den lilla söta antilopen Impala, giraffer, afrikansk buffel, och flodhästar. Vi hade också turen, eller de inhemska guidernas skicklighet, att träffa på 8-10 lejon som låg och sov middag under ett stort träd. Vi satt i våra safarijeepar och var endast 5-6 meter från lejonen.

På en dag lyckades vi se tre, elefant, buffel och lejon av big five. Leoparden är svår att upptäcka mitt på dagen och noshörning, som tidigare har funnit i reservatet, men som man varit tvungen att flytta på pga av tjuvjakt.

Den sista kvällen i Zimbabwe avslutades på en restaurant där traditionella maträtter serverade dans och uppträdande i traditionell afrikansk stil.

Naturturismen är viktig för att utrotningshotade djur skall överleva. Förutom ideella organisationers arbete är turismen viktig för att bevara djurarter och den ekologiska mångfalden. Turismen skapar jobb och intäkter och gör att det lokalt blir intressant att se till att utrotningshotade arter överlever.

Efterord

Jag har länge funderat på att resa till Sydafrika och nu blev det av. Det blev inte bara området vid Kapstaden utan besök i andra delar av landet och dessutom en tur till Botswana och Zimbabwe. En mycket bra resa med Thabela travel som jag är mycket nöjd med. Jag kan varmt rekommendera denna resa till framför allt personer som inte tidigare har besökt Sydafrika. Den var välplanerad och att det var en svensk, kunnig och erfaren guide som var med på resan. På vissa ställen var det även lokala guider.

Jag besöker gärna södra Afrika igen och Thabela har flera intressanta resor. Jag har dock förslag på några nya resor.

1. Några dagar i Kapstaden för att sedan följa kusten upp mot Namibia och sedan in Namibia. De har idag en liknande resa som kallas för Sydafrika och Namibia med lite annat innehåll.

2. Det skulle vara intressant om de kunde sy i hop en resa där man besöker länderna Zimbabwe, Botswana, Namibia, Angola och Zambia. Länderna möts inte så långt från Victoria Falls.

Jag väntar nog ett år innan jag åker till Södra Afrika igen. Thabela har en intressant resa till Sydamerika, Sydamerikas guldkorn, där man besöker Peru, Bolivia, Chile, Argentina och Brasilien och en som går till Jordanien, Egypten och Israel(kryssning).

Läs även mina tidigare blogginlägg om resan

Kapstaden är Afrikas pärla

Vindistrikten och Garden route

Johannesburg och Pretoria

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s