Kapstaden är Södra Afrikas pärla

För två veckor sedan kom jag hem från en resa med Thabela travel till Sydafrika, Zimbabwe och Botswana. En mycket givande resa för mig som endast tidigare hade varit i Marocko i Afrika. Jag kan varmt rekommendera att besöka Södra Afrika och jag tänkte i fyra blogginlägg skriva om min resa. I dag skriver jag om Kapstaden och i de kommande inläggen tänker jag skriva om vindistrikten/Garden route i Kapprovinsen, Johannesburg/Pretoria och till sist Zimbabwe och Botswana.

Kapstaden som brukar kallas för Sydafrikas ”Mother City”, är Sydafrikas andra stad. Storstadsområdet har 3,7 miljoner invånare och staden är Sydafrikas lagstiftande huvudstad, vilket innebär att parlamentet finns i staden. Att den kallas för moderstaden är inte så konstigt då det är Sydafrikas äldsta stad och grundandes 1652. Staden är huvudstad för provinsen Västra Kapprovinsen

Kapstaden är väl värt ett besök. Det finns mycket att titta på och jag besöker gärna staden igen. Vår resa bodde på ett hotell i Sea Point bara några hundra meter från strandpromenaden och havet. Nice är Kapstadens vänort och det kändes som om man gick på engelska promenaden i Nice, även om husen inte är lika pampiga och det är betydligt fler bostadshus längs stranden.

Vad skall man titta på i Kapstaden. Ett måste är att åka upp på Taffelberget med sin utmärkta utsikt över staden. Vi åkte också längs Atlantkusten mot Kapudden och Godahoppsudden och fick även möjlighet att titta på zebror, strutsar och apor. En mycket naturskön dag. För oss som gillar pingviner är ett besök på Boulders Beach en upplevelse. Där lever den Sydafrikanska pingvinen och det är den mest välkända kolonin i Södra Afrika med över 3000 pingviner.

För oss som gillar att stadsvandra fanns det mycket att titta på i Kapstaden. Det historiska fortet i centrum är väl värt ett besök för oss som gillar historia och äldre byggnader. Ta en promenad genom Company Garden som anlades 1652 för att förse förbipasserande fartyg från det Holländska Ostindiska kompaniet med proviant. Gå förbi parlamentet och presidentens officiella kontor, besök museet District Six som beskriver hur myndigheterna rev ett bostadsområde som inte var så segregerat och därför inte passade in i apartheidpolitiken. Området är nu ett ingenmansland. Denna dag avslutades med ett besök i Malay Quarter, även kallat för Bo-Kaap. Det var här de första slavarna från Malackahalvön bosatte sig när de kom till Kapstaden. Husen är målade i härliga kulörta färger. Och vi hade lika väl kunnat vara i Malacka i Malaysia.

Det är också väl värt att besöka restauranterna i hamnen och köpcentret Waterfront. Visst liknar det ett vanligt köpcentrum men det finns också många olika lokala märken som inte finns i Sverige. Jag passade på att köpa fyra pikétröjor och en T-shirt tillverkade i Sydafrika. Billigt och av bra kvalitet.

Många som besöker Kapstaden åker ut till Robben Island där Mandela satt fängslad i 18 år, dock inte de sista åren innan frigivningen. Vi hoppade detta då vi fick information om att det statliga museet är nedgånget. Det finns en intressant staty på Mandela i Kapstaden som finns på den plats där han höll sitt första tal som frigiven den 11 februari 1990. Besök platsen. Det känns mer aktuellt.

Västra Kapprovinsen är även intressant ur ett politiskt perspektiv. I alla provinser utom denna styr ANC. Men inte här. Här styr ett liberalt parti – Democratic Allians. I Västra Kapprovinsens lagstiftande församling fick partiet 2009 51 % av rösterna och i de flesta kommunerna styr DA. På nationell nivå är partiet det klart största partiet efter ANC.

En klar fördel när man åker på en resa är en svensktalande guide. Inte bara för språkets skull utan också för att det är lättare att göra jämförelser med det land man besöker med Sverige. På vår resa i Södra Afrika hade vi en svensktalande guide, Jonas Sandström, som sedan 20 år tillbaka är bosatt i Kapstaden men på olika sätt har kontakt med Sverige. Han hade stor betydelse för att resan blev så givande, En bra guide har stor betydelse för hur mycket man får ut av en resa.

Annons

3 svar till “Kapstaden är Södra Afrikas pärla

  1. Ping: Vindistrikten och Garden Route i Sydafrika |

  2. Ping: Johannesburg och Pretoria |

  3. Ping: Victoriafallen i Zimbabwe och safari i Botswana |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s