Stiftelsen rustar upp Portvaktsstugan i Filmstaden

Under sommaren har Stiftelsen Filmstadens Kultur genomfört omfattande renoveringar av fastigheten. Det är snart 20 år sedan stiftelsen köpte Portvaktsstugan av Skanska/HSB och vi har därför gått igenom fastighetens status och kommit fram till att vi behövde genomföra omfattande reparationer. Under sommaren har därför takläkten bytts och även en hel del plåtarbeten har gjorts. Tanken har varit att behålla husets karaktär så vi har återvunnit så många tegelpannor som det var möjligt för att huset skall se gammalt ut och nästan alla regelpannor har kunnat återvinnas. Vi har även låtit byggfirman måla om fönstren på övervåningen. Vissa var dock i så dåligt skick att de behöver repareras innan ommålning.

Även invändigt har det gjorts flera förändringar. Golv har slipats, väggar målats om  och en ny tapet har satts upp i stora rummet på bottenvåningen. En kopia av en demonfylld tapet. Tapeten är mycket speciell.

Den var med filmen Såsom i en spegel och designad av PA Lundgren som arbetade som scenograf/arkitekt i Filmstaden. Det var en tapet som Harriet Andersson hörde röster genom i filmen.

Toaletten har renoverats och även köket som kommer att bli bättre för besökarna och ur arbetsmiljösynpunkt för personalen. Vi har också haft myndighetskrav på oss att installera en fettavskiljare. Förr var det bara krav för restauranter men nu även för kaféer. Det är ju lite svårt att hävda ett göra våfflor inte skapar fett. Att få in en fettavskiljare i ett gammalt hus är tufft men vi lyckades med detta.

För Stiftelsen är det viktigt att hålla vårt hus i bra skick, både utvändigt och invändigt. Det har ju blivit det kulturella navet  i Filmstaden. Vår uppgift är ju att bevara och utveckla det filmhistoriska arvet i Sveriges Hollywood. Men billigt är det inte. Notan för alla utförda arbeten under sommaren närmar sig i en miljon. Men det är det värt. För mig som ordförande för Stiftelsen känns det mycket bra att vi har kunnat genomföra reparationerna och förbättrat och utvecklat vårt hus.

Inför Filmstadens dag den 28 augusti skall alla arbeten vara slutförda och inredningen på plats. Det finns då också möjlighet att gå in i portvaktsstugan och titta på förändringarna.

Varmt välkomna till Portvaktsstugan och Filmstadens dag

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s