Bevara Mulle Meckparken och gör ett mobiliseringsförråd till allaktivitetscentrum

Byggnadsnämnden i Solna har beslutat att gå ut på samråd för den sjätte etappen av Järvastaden, detaljplanen Backklövern. Detaljplanen skall binda i hop den västra och östra delen av Järvastaden. Planen inkluderar bla nya bostäder men även den populära Mulle Meckparken och tre mobiliseringsförråd från den militära tiden i området.

Mulle Meckparken har blivit väldigt populärt, inte bara för barnfamiljer i Järvastaden utan det har blivit ett utflyktsmål för hela Norra delen av Stockholms län. När jag besöker parken blir jag förvånad när jag träffar på personer som jag känner som bor i helt andra kommuner. Det är därför viktigt att parken inte bara bevaras utan även utvecklas och kopplas i hop med den blivande stadsdelsparken i närheten.

När jag var stadsbyggnadskommunalråd i Solna såg jag till att i avtalet mellan Solna stad och Järvastaden, att en av de tre mobiliseringsförråden från områdets militära tid skulle bevaras. När ett nytt område planeras är det alltid viktigt att försöka bevara vissa byggnader som visar områdets historia och som blir en del av den nya stadsdelen. Mobiliseringsförråden eller Vitingarna som vi brukar kalla dem för pga av att alla tre byggnaderna har vit färg har här en viktig funktion att fylla. I förslaget till detaljplan föreslås den norra förrådsbyggnaden bevaras och i planen står det att byggnaden skall användas för centrumändamål.

Liberalerna har sedan lång tid tillbaka sagt att byggnaden borde användas för fritid, kultur- och idrott. Jag och andra Liberaler har i flera år knackat dörr i Järvastaden och det är tydligt att de boende i Järvastaden är mycket nöjda med sin stadsdel. Men det de inte var nöjda med är att när barnen börjar i högstadiet finns det ganska litet att göra i stadsdelen. I de äldre stadsdelarna är det lättare för föreningslivet att etablera sig i nedlagda butiker eller i källarutrymmen. Den möjligheten finns inte i Järvastaden. Med sin placering kan anläggningen även utnyttjas av barn och ungdomar i närbelägna stadsdelar som Bagartorp, Ulriksdal, Bagartorp och Råstahem.

I byggnaden finns det stora möjligheter att etablera olika aktiviteter. De är ganska stora och är i tre våningar. Det är fullt möjligt att driva verksamhet för flera inomhusidrotter, kommunal fritidsverksamhet, kulturskolan och möjligheter för vuxenföreningar att hyra in sig och kanske även för privatpersoner. Här har nu staden möjligheter att lägga sista pusselbiten för att få en stadsdel som innehåller det mesta

Lämna en kommentar