I Solna bygger vi lägenheter och radhus på taken!

Hus i Huvudsta

Dagens nummer av tidningen Metro (tidningsupplagan) uppmärksammar att vi de senaste åren har byggt nya bostäder på befintliga hus. Ovan ser vi Huvudsta Centrum där stadsbyggnadsnämnden nyligen beslutade om att bevilja bygglov för 113 lägenheter som byggs på den befintliga centrumanläggningen. (Se bilden ovan).

Alphyddevägen efter ombyggnad.

Att bygga på höjden med hus som placeras på befintliga konstruktioner är något som blir allt vanligare i Solna. Wåhlins bygger för närvarande om det gamla WM Data-huset i Jungfrudansen till bostäder med bland annat  radhus på taket. Det blir 110 hyresrätter och 8 ägarlägenheter. (Se ovan) Peab har i sin tur fått klartecken för byggandet av fem infällda flerbostadshus på Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia.

Redan för några år sedan tog en bostadsrättsförening på Bygatan initiativ till att i  samband med att de behövde reparera det platta taket bygga på husen med två våningar. De nya lägenheterna (82 st) blev en succé.

Att bygga på befintliga tak tror jag är en trend som bara har påbörjats och snarare kommer att intensifieras. Om några veckor kommer stadsbyggnadsnämnden besluta om bygglov för radhus på taket till Mall of Scandinavia. Detta är bra på många sätt. Det är oftast förmånligt då många, precis som på Bygatan, måste reparera sin tak. Grunden är lagd för länge sedan och infrastrukturen finns där redan och det är bra för såväl projektets som stadens ekonomi. Och det är oftast populärt att bo högt.

Det finns även en stor fördel med detta. I en tätbefolkad stad där många värnar om grönytorna tas inte en ända kvadratmeter grönyta i anspråk. Det kommer att uppskattas av många.

Läs mer om hur det byggs på platta tak i Solna – Mall of Scandinavia får radhus på taket och Shells gamla huvudkontor får radhus på taket.

7 svar till “I Solna bygger vi lägenheter och radhus på taken!

  1. Låter kanon tycker jag.

  2. Ja, här måste jag faktiskt berömma Solna stad! Att bygga på höjden är betydligt bättre än att bygga vid Råstasjön. Varför inte kreativt söka kombinera nya tillbyggnader på höjden, bebyggelse vid stationsområdet och eventuellt bebyggelse sydost om detaljplanen Del av arenastaden? Tillsammans kan det säkerligen bli 1800 bostäder, som därmed inte behöver byggas vid Råstasjön! Så kombineras natur- och bostadsvärden på ett fantastiskt sätt som gör alla glada och nöjda! 🙂

  3. Ping: Hyresrätter och Ägarlägenheter på taket i ett gammalt kontorshus i Solna |

  4. Ping: Mall of Scandinavia får radhus på taket |

  5. Ping: Shells gamla huvudkontor får radhus på taket |

  6. Ping: Nya ägarlägenheter i Huvudsta |

  7. Ping: Varför byggs det så få ägarlägenheter! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s