Shells gamla huvudkontor får radhus på taket

Bild

Det byggs mycket på Solnas platta tak.  Nu planeras det för ytterligare  radhus på Shells gamla huvudkontor på Armégatan i Huvudsta (Styckjunkaren 3).  Det rör sig om 12 stycken lägenheter om en och två våningar på det befintliga kontorshusets tak. I och med att det s.k Shellhuset har en särpräglad modernistisk arkitektur med ett stort kulturhistoriskt värde skall bostäderna utformats med stor hänsyn  till den ursprungliga byggnaden.

Det är synnerligen viktigt att Solna fortsätter ligga i framkant vad gäller bostadsbyggande med tanke på att så många söker sig till vår stad. Samtidigt ska vi vara rädda om våra grönytor och därför är det viktigt att vi vågar tänka nytt. Att bygga på redan befintliga tak är ett bra sätt att inte ta grönytor i anspråk och är kostnadseffektivt. Att dessutom de nya bostäderna kommer att ha en mycket fin utsikt över Ulvsundasjön och ligger alldeles i närheten av Västra Skogens tunnelbana med det centrum som finns där kommer säkert att göra radhusen attraktiva.

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att detaljplanen kommer  att gå ut på granskning.

Läs även mina blogginlägg om hur vi bygger på taken: Mall of Scandinavia får radhus på taken, I Solna bygger vi lägenheter och radhus på taken, hyresrätter och ägarlägenheter på taket i ett gammalt kontorshus i Solna.

10 svar till “Shells gamla huvudkontor får radhus på taket

 1. Ping: Mall of Scandinavia får radhus på taket |

 2. Hur mycket av det som byggs i Solna är hyresrätter respektive bostadsrätter? För ni vill väl ha en stad för alla, eller?

  • Taragona! I Solna bygger vi såväl hyresrätter, bostadsrätter, , ägarlägenhter, radhus som studentbostäder. I Huvudsta byggs det bla hyresrätter på Alphyddevägen/Anderstorpsvägen och snart byggs det även hyresrätter på Göran Perssons väg. Mvh Anders

   • Det låter bra, hur stor andel är det av varje typ?

   • Taragona! Det är en majoritet bostadsrätter som byggs även om det vissa år kan vara en stor andel studentbostäder som är en specialform av hyresrätt. Jag har ingen total statistik över olika upplåtelseformer. I de två nämnda projekten Alphyddevägen och Göran Perssons väg är det 110 respektive 100 hyresrätter som byggs. Mvh Anders

   • Du är på hugget Anders! Bra där!

    Hur ser det ut i Råsunda då, kommer det bara bli bostadsrätter i området runt Råstasjön/Arenan?

    Du vet väl vad namnet taragona kommer ifrån då det gäller Shell-huset?

   • Taragona! Bostadsbebyggelsen i Arenastaden kommer att pågå under lång tid så det kan ske förändringar men jag skulle tro att det som byggs kommer att vara bostadsrätter. Av det enkla skälet att det behövs mycket pengar för att betala infrastrukturen i området. Ett intressant område är där det tidigare låg en Uno-X mack. Marken ägs av Råstahems folketshus förening. Det är givetvis en egen juridisk person men de ledande personerna i föreningens styrelse är socialdemokrater. Det blir intressant att se vad som kommer att byggas där – hyresrätter eller bostadsrätter? Kopplingen Taragona och Shell huset vet jag inte vad du syftar på. Mvh Anders

 3. Som gammal Solnabo borde du väl veta att huset kallades Tarragona. Brunt på utsidan, nötter inuti….Det kommer bli intressant om det byggs något alls på gamla Uno-X macken….

 4. Ping: I Solna bygger vi lägenheter och radhus på taken! |

 5. stockholmsposten

  Intressant! Såg först nu. Hur gick det med radhusen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s