Josefine Camitz mottagare av Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium!

Foto: Vi är mycket stolta över att få presentera den första mottagaren av Stiftelsen Filmstadens Kulturs nyinstiftade stipendium på 25 000 kr,  Josefine Camitz! Grattis! Stipendiet går till en ung filmskapare från Stockholm och delades ut på Filmstadens Dag 2013. Juryns motivering lyder:Stipendiet går till en filmare med ett starkt och sinnligt bildberättande. En regissör som vågar beröra det stora och dramatiska, på ett eget och subtilt sätt. Vi uppskattar att filmaren vågar gå sin egen väg, bryter konventioner och väljer oväntade karaktärer. Vi ser mycket fram emot att se henne utveckla sitt visuella filmspråk och berättande i kommande produktioner.Årets jury bestod av dokumentärfilmaren Ina Holmqvist, filmproducenten David Herdies och Samuel Sjöblom, verksamhetsledare på Fanzingo.Läs mer om Josefine Camitz på: www.josefinecamitz.com

På Filmstadens dag i går (13-08-25) delades Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium på 25.000 kronor ut för första gången. Stipendiet går till en ung filmskapare från Stockholm, Josefine Camitz.

Juryns motivering lät så här: Stipendiet går till en filmare med ett starkt och sinnligt bildberättande. En regissör som vågar beröra det stora och dramatiska, på ett eget och subtilt sätt. Vi uppskattar att filmaren vågar gå sin egen väg, bryter konventioner och väljer oväntade karaktärer. Vi ser mycket fram emot att se henne utveckla sitt visuella filmspråk och berättande i kommande produktioner.

Årets jury bestod av dokumentärfilmaren Ina Holmqvist, filmproducenten David Herdies och Samuel Sjöblom, verksamhetsledare på Fanzingo

Under en lång period har stiftelsen funderat på att inrätta ett stipendium. Och det här kom vi fram till.

Stiftelsen Filmstadens Kultur i Solna verkar för att levandegöra det filmhistoriska arvet i Filmstaden. I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare.

Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare.

Filmskapare under 30 år, boende i Stockholms län, kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Jag är mycket glad att vi nu har kunnat dela ut det första stipendiet. Många har visat intresse för att söka stipendiet och det var hela 23 välmeriterade unga filmare som sökte. Konkurrensen har varit mycket hård. Förhoppningsvis skall vårt stipendium leda till att vi kan få fram många duktiga filmare som kan föra Filmstadens arv vidare och skapa oss en ny generation filmarbetare.

Mer information om Josefine Camitz:
www.josefinecamitz.com

För mer information om stipendiet och stiftelsen kontakta:
Frida Lindberg (tf verksamhetsledare)
frida@filmstadenskultur.se
070 586 30 57

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s