Vid senaste sammanträdet med stadsbyggnadsnämnden informerade stadsträdgårdsmästare Lars Johansson om arbetet med Grönplanen och de medborgardialoger som har genomförts i Solnas olika stadsdelar.
Under våren genomfördes sex medborgardialoger i följande stadsdelar: Bergshamra, Hagalund/Haga, Huvudsta, Råsunda, Skytteholm och i Järva/Frösunda/ Ulriksdal samt för barngrupper i samband med utställningen Barnens botaniska på stadsbiblioteket.
Medborgardialogerna visade att Solnaborna använder parker och grönområden på olika sätt. Bergshamraborna håller sig till största delen i sin närmiljö och inte väster om E4:an och omgivande vatten. Den mest använda delen av Bergshamra är Tivoliområdet men även norrut mot Svalkan och Ulriksdal var vanligt förekommande områden.
Hagalundsborna vistas gärna utomhus men använder hela stadens grönområden. Huvudstaborna rör sig i hela Solna men framföralt i sin närmiljö och då mycket längs med Huvudsta strand.
Råsundaborna rör sig i hela Solna men framförallt i sin närmiljö och då mycket kring Råstasjön.
De boende i Skytteholm använder sin egen stadsdel i mindre utsträckning än de övriga stadsdelarna och rör sig gärna kring Råstasjön och Huvudsta strand.
De boende i Järva/Ulriksdal/Frösunda använder mycket sitt närområde men vistas även i Ulriksdals slottsområde, Bergshamra och Hagaparken. Men övriga Solna besöker de sällan.
Skolbarnen använder utemiljön för utbildning och lek. Det är närområdets parker som utnyttjas.
Vad gör då Solnaborna i våra parker och grönområden. Ja, den klart mest frekventa aktiviteten var promenader följt av cykling, motion, fika/lunch och lek men i praktiken används områden för alla möjliga aktiviteter som boule, paddla, fågelskådning, bad, långfärdsskridskor och alla möjliga andra aktiviteter.
Resultatet av medborgardialogerna kommer att användas i det fortsatta arbetet med Grönplanen.
Vad skall grönplanen användas till?
Grönplanen är en tematisk fördjupning av kommunens översiktsplan och ett parkpolitiskt program för den yttre miljön. Grönplanen skall även vare ett viktigt underlag vid den fysiska planeringen och ett underlag för drift och utveckling av stadens parker och grönområden.
Läs även mina blogginlägg Solna genomför medborgardialoger inför arbetet med nya grönplanen och Solna är grönare än vad de flesta tror.
Hur kommer det sig att gång/cykelvägen som går genom Hagaparken mellan Stockholm och Solna/Bergshmara inte har en linje för gångtrafikant och cyklister. Jag går till och från mitt arbete Bergshamra och Norrtull och samtliga gångtrafikanter går på sidan av gång-cykelvägen för de är rädda att bli påcyklade, vilket har hänt också vid ett flertal tillfällen.
Det skull underlätta enormt för oss om en linje målades dit så cyklisterna vet vad de har att förhålla sig till. Tack
Ping: Ny grönplan för Solna parker och naturområden |