Inrätta ett naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön

Området vid Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg bör utvecklas till ett sammanhängande natur- och rekreationsområde. Vi vill därför skydda det genom att inrätta ett kommunalt naturreservat och att strandskyddet respekteras. Det är bästa sättet att värna de unika naturvärden som finns här, anser Folkpartiet i Solna och Sundbyberg i ett gemensamt uttalande. 

Genom naturreservatet får området en särskild status och kommer att bevaras och vårdas genom särskilda föreskrifter och en skötselplan. Vi vill också stänga av Sjövägen för att få bort den barriäreffekt som vägen är. Området får därmed förbli den älskade oas för många av oss i Solna och Sundbyberg som varje vecka, året om, njuter av friden och den vackra, orörda naturen – mitt i den storstad som vi utgör!

Folkpartiet är inte emot all bebyggelse i den plan som är ute på samråd men vår utgångspunkt är att ingen bebyggelse skall ske inom gränsen för strandskyddet som är 100 meter. Det är vår utgångspunkt för den fortsatta diskussionen om hur detaljplanen till sist skall se ut.

Det är vår bedömning att området har så starka natur- och rekreationsvärden så att det är möjligt att inrätta ett naturreservat. Uppskattningsvis är det 30.000 personer i Solna och Sundbyberg som använder området för rekreation: promenader, löpning, skid- och skridskoåkning. Men området har också mycket starka naturvärden och då framför allt för fågellivet. Min bedömning är att det finns få platser i Sverige som har så intressant tätortsnära natur som Råstasjön och det är främst fyra företeelser som gör Råstasjön till den stora fågelsjö den är i dag. Det finns områden med klippt gräs och ett kärr (sumpskog) som jag brukar kalla det område som ligger mot järnvägen. Områdena lockar olika fåglar. Vassön som ligger i östra delen av sjön och sumpskogen är en viktig häckningsplats för många fåglar. Över vassön skyddar skrattmåsen de andra fåglarna mot rovfåglar.

Jag tror också att inrättandet av ett naturreservat är en viktig signal gentemot Solnaborna. Hit men inte längre. Bebyggelsen får inte inkräkta på natur- och rekreationsvärdena. Det gör det förslag som är ute på samråd.

Ladda hem hela Folkpartiet i Solna och Sundbybergs uttalande eller läs här.

Läs även DN reporten Lars Epsteins blogg och min partikamrat Peter Edholms blogg . Du kan även läsa om inslaget på Radio Stockholm och på ABC-Nytt.

Läs även ett av mina tidigare inlägg på bloggen – Detaljplaneförslaget för området norr om Råstasjön behöver på flera punkter omarbetas.

I dag den 17 februari skriver Lars Epstein på sin blogg om Aktionsgruppen Rädda Råstasjöns fågelvandring som min partikamrat Peter Edholm och jag deltog i på söndagsförmiddagen. En intressant och lärorik 2-timmars tur i ett grått och nollgradigt Solna. Peter Edholm har på sin blogg skrivit om vandringen runt Råstasjön.

26 svar till “Inrätta ett naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön

 1. Mycket bra ställningstagande Anders! Denna strategi har jag länge förespråkat – att BÅDE behålla viktiga grönområden OCH bygga bostäder för framtiden. Det går att kombinera. Jag helt övertygad att det blir ett bra resultat. Vi bor i ett land som har unika demokratiska processer för oss medborgare att påverka och komma med konstruktiva förslag. Lätt att glömma ibland. Området runt Råstasjön är till för alla. Även för besökare till Arenastaden och Friends Arena, och inte bara för ”natureliten” runt Råsunda.

 2. Ping: Inrätta ett sammanhängande naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön! | Frösundaliberalen

 3. Bra ställningstagande. Roligt att du och Folkpartiet bytt fot och nu föreslår ett naturreservat vid Råstasjön. Tråkigt att det tog så länge och att ni röstade mot ett sådant förslag 2008. Men bättre sent en aldrig.

  • Martin! Det är nu när vi detaljplanelägger området vi skall dra tydliga gränser mellan vad som skall bli ett naturreservat och var man kan bygga någonstans. Det är viktigt att skapa den helheten. Det hade vi inte kunnat göra på ett bra sätt för några år sedan. Det viktiga är att göra rätt saker vid rätt tillfälle. Mvh Anders

   • Lustigt att du nämner helheten. Förslaget om naturreservat var också uppe när vi antog den fördjupade översiktsplanen för hela Arenastaden men även den gången avvisade Folkpartiet natureservat. Om ni då 2007 sagt att frågan om natureservat bör utredas i samband med detaljplanläggning så hade jag köpt ditt argument, men inget sådant finns i handlingarna.

    Men avslutningsvis vill jag ytterligare en gång ge beröm för Folkpartiets nya hållning.

 4. Respekteras strandskyddet, som du skriver, räddas nästan all fin natur om jag inte minns fel. Jag ser fram emot Naturreservatsskyltar vid en levande slättsjö med tillhörande sumpskog, blott 7 km från T-centralen. Vilt!

 5. Ping: Urbant naturreservat i Solna? | Bild & Naturhistoria

 6. Respekteras verkligen strandskyddet så är det minimum 100 m från Råstasjöns vattenlinje samt 100 m kring vattendragen till och från sjön. Länsstyrelsen håller dessutom på med en utredning om var i länet strandskyddet bör utvidgas till 300 m. Det vore något för Råstasjön!
  Undrar varför området inte är ett Natura 2000 område??

 7. Anders! Jättebra att ni nu är för att området ska bli ett naturreservat och att strandskyddet på 100 m ska respekteras. Ett naturreservat är viktigt för att garantera att Råstasjön med omnejd skyddas även på sikt. Jag hoppas på en bred uppgörelse över blockgränserna om detta, frågan är väl bara om ni får med er Moderaterna. Intressant är också att i så fall se hur reservatsgränsen ska dras. Personligen hoppas jag naturligtvis att så mycket av naturvärdena som möjligt skyddas även utanför strandskyddsområdet. Samtidigt tycker jag att det kan vara rimligt med en viss byggnation i nordvästra hörnet av sjön samt nära arenan i nordöstra hörnet, om man samtidigt kan få ett reservatsskydd för resten.

 8. så länge som de 100 m också gäller på södra sidan av sjön tycker jag det är bra.

 9. Görbra! Men om det blir naturreservat, innebär det då också verkligt hårdare tag mot hundägarna och deras lösspringande, alternativt långkopplade hursomhelstochivägenspringande hundar (som det redan borde vara hårdare tag mot)?

  • Asse! Redan i dag är det kopplingstvång på hundar i Solna. Jag vet att det fungerar lite si och så med det. Det är svårt att övervaka. Staden får nog jobba på olika sätt för att hantera detta. Genom att det är kopplingstvång så jobbar vi med att ta fram fler hundrastgårdar. Mvh Anders

   • Anders, angående lösa hundar, det räcker med att låta en civilpolis gå runt några varv några gånger i månaden på lite olika tider och lappa. Ordningsföreskriftböter är väl 1500:- så några såna per gång och polisen är betald + att hundägarna kanske inte tycker att det är värt 1500:- nån gång att hunden springer lös. Det är alltid risken till upptäckt som styr hundägaren som är riktiga ögontjänare. Slå mot deras plånbok. Sedan måste Solna (och alla andra kommuner) sätta upp många och ordentliga skyltar som tydligt talar om vad som gäller med källhänvisning (paragrafer i lagtext, ordningsföreskrift). Det ska inte gå att se ut som fiollådor för hundägarna när man påtalar kopplingstvånget. Varje person som vistas i en svensk kommun är enligt lag skyldig att känna till ordningsföreskrifterna i den kommunen. Varje hundägare är alltså skyldig enligt svensk lag att veta var kopplingstvång m.m. gäller.

   • Vad bra att det är fler hundrastgårdar på gång! Har du någon mer konkret information?

   • Anders! Vi kommer första att inrätta en hundrastgård mellan Erik Sandbergs gata och Källbacken. Vi kommer därefter att titta på Östra Råsunda/Arenastaden, Frösunda, Ulriksdal och Järvastaden. Mvh Anders

 10. Tack! Helt i rätt riktning. Håll fast vid FÖP från 2007 (dvs. respektera strandskyddet) och ta bort Sjövägens sträckning väster om Råstasjön. Att inrätta ett lagskyddat naturreservat över kommungränserna är en utmärkt idé. Men att mottortrafiken kan tas bort är en väsentlig åtgärd för att området ska utvecklas till en pärla. Låt oss nu hoppas att M också är mottagliga för medborgarnas intressen och kan låta sig övertygas…

  • Bilvägen mellan sjöarna ska väl stängas, det är väl bestämt? Annars skulle ett alternativ kunna vara att gräva ner vägen i en tunnel, det skulle räcka med att gräva ner 2-3 meter i några hundra meter och sedan bygga en naturlig liten ås över den. Fast det skulle väl kosta alldeles för mycket (men borde kanske redan gjorts för 50 år sedan).

 11. Hoppas att ni får gehör för detta!! Området är ett viktigt litet andninghål för oss som bor i området. Angående kopplingstvång – vad ska man göra när man säger till en av alla tusen hundägare som har sina hundar lösa i Solna. Bor vi Krönet – och t o m i själva lekparken är det då och då lösspringande hundar och i den lilla allmäning som är är det 50 5 lösspringande hundar. Och säger man till är man den mest idiotförkklarade människan i världen som inte fattar hus snäll just denna hund är. Problemet är att alla barn som leker i parken kanske inte förstår detta och faktiskt blir rädda när Buster galopperar emot dem. Vad ska man allstå göra för att komma till rätta med det?

  Men för att återgå till strandskyddet vid Råstasjön – låt sumskogen vara, skydda området och artrikedomen som är där.

 12. Ping: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

 13. Ping: Oscar 7 år, ville diskutera Råstasjöns framtid med mig |

 14. Ping: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg

 15. Ping: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg

 16. Ping: Nätverket Rädda Råstasjön överlämnade namnunderskrifter och sin synpunkter till mig. |

 17. Ping: Folkpartiet i Sundberg får igenom sitt förslag om naturreservat kring Lötsjön |

 18. Ping: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s