Får vi äta svenska jordgubbar på midsommar om Sverigedemokraterna får bestämma?

För några dagar sedan firade vi midsommar över hela landet. Till midsommar äter vi sill, potatis och avslutar med jordgubbar. Det är standardmat för de flesta.

Några få kan plocka sina egna jordgubbar men de flesta köper i butiken eller i särskilda stånd. Och de flesta reflekterar inte över hur jordgubbarna kommer dit.

Under 60-talet tillbringade jag många somrar hos mina morföräldrar söder om Ljungskile i mellersta Bohuslän. Morfar som jobbade med politik och juridik drev även en auktionsfirma och jordbruk. Morfar tyckte att det var bra om det också blev en jordgubbsodling på en del av markerna. Vi övriga var måttligt intresserade. Vi förstod ju ganska snabbt vilka som skulle plocka jordgubbarna och så blev det. De plockades varje morgon och kördes in till Kooperativa föreningen i Ljungskile.

I dag är det ytterst få svenskar som plockar jordgubbar för försäljning. Är det svenskar som plockar är det för självplock. I dag är det inga svenskar som vill plocka jordgubbar – och ändå är arbetslösheten stor i vissa delar av landet  och många ungdomar vill ha sommarjobb.

I stora delar av vårt land är det sommarjobbande invandrare från andra länder som gör jobbet. Ett utan tvekan tufft jobb. Det kan vara varmt och att ligga på knäna känns.

Det är tur att Sverigedemokraterna inte får bestämma över Sveriges invandringspolitik. Då hade vi inte fått svenska jordgubbar till midsommar. För det var inga svenskar som hoppade in i tre minibussar vid 21-tiden kvällen innan midsommarafton hos en stor odlare i Bohuslän för att plocka jordgubbar. De jobbade nog hela natten, förutom när de hade matpaus, under de två mörka timmarna på dygnet, och kanske var pausen betydligt kortare än så. Och så såg det säkert ut i övriga landet också.

Tack för att ni jobbade den natten. Utan er hade det inte stått några jordgubbar på matborden på midsommarafton. Och inte sommarens övriga dagar heller.

12 svar till “Får vi äta svenska jordgubbar på midsommar om Sverigedemokraterna får bestämma?

 1. Skämtar du??

  Vi behöver ingen invandring för att plocka jordgubbar!!!

 2. Så.. invandrare är bra för de kan utnyttjas som dåligt betald arbetskraft utan rättigheter? Det är alltså ditt arugment? Ja, det låter ju väldigt trevligt och solidariskt. Du har verkligen ”öppnat ditt hjärta” du?

  Nu har vi ju dock ätitt jordbgubbar i Sverige, på midsommar och andra dagar, i hundratals år, långt innan massinvandringen. Så ditt argument är bevisligen falskt..

 3. Ping: Får vi äta svenska jordgubbar på midsommar om Sverigedemokraterna får bestämma? | Petterssons gör skillnad

 4. Anders, är du invandrare?

  Du skriver ju att inga svenskar vill plocka…
  Sanningen är nog att vi skulle ha jordgubbar, sill, potatis, nubbe och stekt fläsk på borden utan invadring.

  Har du förresten läst SD:s partiprogram?

 5. Dessa utländska arbetare arbetar för en betydligt lägre lön och det är bara därför att odlingsägarna vill ha billig arbetskraft så att de kan tjäna mer på jordgubbarna.
  Tror du att ägarna till dessa odlingar tar framförallt invandrare för att utföra jobbet p ga någon sorts mångkulturell handling för att visa sin godhet så är du väldigt naiv i ditt resonemang tycker jag.

 6. Lars P! Jag tror inte på något sätt att det är en mångkulturell handling de utför när de anställer utländsk arbetskraft. Snarare brist på svensk arbetskraft som vill plocka jordgubbar. Mvh Anders

 7. Vadå Svenska jordgubbar?
  Jävla rasist!

 8. Annette Lindholm

  tycker du resonerar lite dumt Anders, jag plockade jordgubbar i min ungdom. När jag blev äldre fanns det ingen som ville ha mig, för dyrt o ge mig avtalsenlig lön. Mycket billigare att anställa polacker och helst anställa svart personal. Blev mycket mer över för ägaren då. Skylla på att det kanske är SD fel att det kanske inte blir fler jordgubbar på våra bord. Mycket långsökt resonemang. Men jag med kan va långsökt då. Som det ser ut nu i Sverige kanske vi inte ens har ett bord o sätta våra jordgubbar på nästa år, regeringen skattar ju allt o allt blir dyrare, förrutom våra löner och pensioner då förstås. Har vi inga hem o sätta våra fina gubbar på nästa midsommar är det i alla fall inte SD fel, Löven, Romson, Fridolin o resten av patrasket som håller på o ge bort hela Sverige. Om du gav dig ut i det vanliga arbetslivet skulle du se hur många svenskar som skulle plocka våra fina gubbar, allt bara för o få ihop nån stackars krona till lite mat och kläder.

  • Anette! Som du förstår så har jag också plockat jordgubbar och jobbat på lantbruk i min ungdom. Det var inte speciellt ovanligt när jag var ung. Du resonerar om vad som är ägget och hönan. Och min erfarenhet är att många svenskar inte vill ha enklare jobb som jordgubbsplockning så skall det överhuvudtaget bli några svenska jordgubbar till midsommar så krävs det att kommer folk utifrån. Och så är det i Tyskland också. Det är inte tyskar som plockar upp den vita sparrisen. Sen tycker jag att mycket som Löfven och Fridolin gör inte för Sverige framåt. Mvh Anders

 9. Peter Jacobsson

  Svenska ungdomar skalar bananer i Norge, så inte tror jag att dom tackar nej till att plocka jordgubbar.

 10. I de ”särskilda” stånden säljs ofta jordgubbarna svart vilket på sikt bidrar att fler svenska jordgubbsodlare får ge upp.

 11. Lena! Det är nog lite olika på den fronten. I Bohuslän, i vartfall, är det odlarna själva som säljer direkt till kund för att slippa betala för ett mellanled, butiken. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s