Flexiblare parkeringsnorm i Solna för att underlätta byggandet av små lägenheter

Stadsbyggnadsnämnden i Solna har beslutat om att revidera parkeringsnormen för att underlätta byggandet av små lägenheter. Den viktigaste faktorn för att bedöma behovet blir därför lägenhetens storlek och i andra hand närheten till spårbunden trafik.

Lägnhetsstorlek                   Parkeringstal inkl besöksparkering

1-2 rok                                0,5

3-4 rok                                0,7

>5 rok                                 0,9

Till detta skall läggas avstånd till spårbunden trafik

>500                                   0,0

500-800                              +0,1

>800                                   +0,2

Den lägsta parkeringsnormen blir således 0,5 bilplatser för en 1-2 rok inom 500m från spårbunden trafik och 1,1 för femrummare och större som ligger mer än 800 meter från spårbunden trafik.

För studentlägenheter är parkeringsnormen 0,1-0,2 platser per bostad inklusive besöksparkering. För trygghetsboenden prövas antalet parkeringsplatser från fall till fall.

Genom förändringen har lägenhetens storlek en avgörande betydelse. För mindre lägenheter halveras parkeringsnormen  i princip sen tidigare norm, vilket kommer att underlätta byggandet av mindre lägenheter.

2 svar till “Flexiblare parkeringsnorm i Solna för att underlätta byggandet av små lägenheter

  1. Staffan Schartner

    Varje gång jag läser den här sortens nyheter som i och för sig betyder en liten förbättring frågar jag mig hur länge politiken ska fortsätta tvinga människor utan bil att subventionera andras parkering!? Finns det något annat område inom byggandet där det borde vara lika självklart att använda marknadspriser som när det gäller parkering – både på tomtmark och på gatumark?

    • Staffan! Tanken med p-normen är att den skall motsvara behovet av parkeringsplatser i fastigheten. För att styra prissättningen rätt har vi sedan två år tillbaka infört dygnetruntavgift i Solna för att de som har bil inte skall parkera gratis på gatan. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s