Nytt avtal skall ge bättre snöröjning

En fråga som engagerar alla medborgare i Solna och i andra kommuner är snöröjningen. Ännu så länge har inte snön kommit till Solna men den närmare sig sakta men säkert från norr och det är inte ovanligt att det i mitten av november kommer mycket snö i Solna även om det inte alla år har blivit så. Men några av de senaste åren har varit väldigt snörika.

Stadsbyggnadsnämnden har slutit ett nytt avtal som i korthet innebär att snöröjningen skall bli klart snabbare än tidigare.

Staden har höjt ambitionsnivån inom några områden. Snöröjning ska utföras när snödjupet är tre centimeter och vara avslutat inom två timmar på stadens gång- och cykelstråk. Det tidigare avtalet gav entreprenören sex timmar på sig att få klar snöröjningen.

När det gäller stadens trappor omfattas nu ett större antal och snöröjningen ska där vara avslutad inom fyra timmar jämfört med åtta timmar tidigare. Dessutom kommer fler trappor att snöröjas.

För snöröjning på bilvägarna finns krav i avtalet om att varje körfält ska ha en framkomlig bredd på minst tre meter.

I dag är det betydligt fler som cyklar i Solna än för 10 år sedan och det är dessutom mycket vanligare att många cyklar även vintertid. Därför höjer staden även ambitionsnivån för gång- och cykelvägar. Dessa skall snöröjas snabbare.

En nyhet är att stadens huvudstråk för gång och cykel nu istället ska sopas rena från snö. En annan förbättring är att snöhögar och vallar som bildas till följd av snöröjningen ska tas bort direkt i prioriterade områden och på utvalda parkeringsplatser, bland annat handikapplatser. På så sätt kommer snömassorna, som annars kan ta stor plats och påverka framkomligheten, bort från stadsmiljön.

Staden ställer också högre krav på utföraren. Tidigare år har staden fått ta emot mycket klagomål på att exempelvis att handikapplatserna inte skottats på ett bra sätt. Därför har staden infört viten som kan drabba entreprenören om inte snöröjningen genomförts på ett bra sätt.

 

4 svar till “Nytt avtal skall ge bättre snöröjning

 1. solnamodellen? vänta tills snön smälter och hoppas löven blåser över till Sundbyberg? nu stoppas gatubrunnarna av löv och det blir översvämmningar…

 2. Hej!
  Vad kul att Solna också testar sopsaltning! Vilka stråk är det som ska sopsaltas?
  Jag cyklar själv huvudsta allé, förbi augustendal och sedan Karlsbergs strand. Karlsbergs strand brukar vara ett problem eftersom den inte är cykelväg utan en av de lägst prioriterade bilvägarna. Går det att lösa på något vis att den blir plogad på samma villkor som cykelvägarna?

 3. Hej,
  Hur går det egentligen med sopsaltningen. Jag cyklar Stockholm-Kista varje dag. Cykelvägen utmed Haga-parken Runt Ulriksdals station och fram till Sörentorp Har varit gräsliga. men från Sörentorp och till Kista är den jätte fin dvs Sollentuna. Vad är det som Sollentuna lyckas göra men inte Solna. Solna borde ta och kolla vart det cyklas mycket och koolla upp hur Sollentuna gör sin snöröjning på cykel vägarna! Jag frågar samma som Clara, vilka stråk skall sopsaltas?

 4. Hej
  VARFÖR sanda eller saltar ni inte gatorna Björkvägen,Lövgatan och alla andra små gator i villa området det är ISGATOR man kan åka skridskor till T-banan ????????????
  USELT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s