Ge byggbonus till kommuner som bygger och investeringsstöd till studentbostäder- Attefall!

I en artikel i torsdagens DN (pappersupplagan) fick jag möjlighet att kommentera Stefan Attefalls uttalanden från i onsdags, som jag skrev om på bloggen här.

I artikeln tog jag upp två frågor. Kommunernas ekonomiska möjligheter att bygga mycket och att det i praktiken har slutats bygga studentbostäder sedan regeringen tog bort det ekonomiska stödet till byggandet av nya studentbostäder.

Kommuner som bygger mycket, och särskilt helt nya stadsdelar, som Stockholm, Solna, Sundbyberg och några andra kommuner gör innebär stora ekonomiska påfrestningar. Det skall byggas byggas vägar, skolor, förskolor, fritidsanläggningar och parker. Detta kostar initialt mycket pengar. Pengar som skatteutjämningsystemet inte tar hänsyn till utan staten vill utjämna alla inkomster och kostnader till 100 % – men när det gäller  stora investeringar täcks dessa inte av systemet. Detta innebär att många kommuner som bygger mycket kommer så småningom ställas inför valet – höj skatten eller försämra medborgarnas service.

Jag föreslår därför att staten inför en byggbonus på 100.000-200.000 kronor per nyproducerad lägenhet till de kommuner som bygger nya bostäder. Och detta skall gälla alla kommuner som bygger oavsett det är Strömstad, Kungsbacka, Lund, Sundbyberg, Åre eller Umeå.

Den andra frågan jag tog upp är att byggandet av nya studentbostäder i praktiken upphörde när staten tog bort investeringsstödet till studentbostäder. Under 2011 byggdes det 151 studentbostäder enligt SCB, vilket är den lägsta siffran på 16 år trots att behovet aldrig har varit större än nu. Även om studentbostadsstiftelserna bygger på egen mark, med en obefintlig p-norm och med smarta tekniska lösningar är det svårt att få ekonomin att gå i hop , då studenternas möjligheter att betala en högre hyra är starkt begränsad. Innan sommaren kommer Solna stad att anta en detaljplan för 200 nya studentbostäder i Huvudsta. Det blir intressant och se om projektet har ekonomiska förutsättningar att  genomföras. 

Min bedömning är att staten måste ge ekonomiskt stöd till att byggandet av studentbostäder. Erfarenheten visar att det inte kommer att byggas i den omfattning som  behövs. Jag är egentligen mot den här typen av subventioner men det är oundvikligt att införa dessa för studentbostäder. Det som är viktigt i detta sammanhang är att lägenheterna för all framtid måste förbli  studentbostäder och får inte förvandlas till någon annan upplåtelseform och komma ut på marknaden. Det skulle skapa en osund konkurrens.

Fotnot: Bilden ovan visar några av de nya bostadshusen i Arenastaden, Solna. Illustration Arkitekter Engstrand och Speek

4 svar till “Ge byggbonus till kommuner som bygger och investeringsstöd till studentbostäder- Attefall!

  1. Och ändå bättre att ge stöd för upprustning av miljonprogramsområden för energieffektivisering och bättre social service.

  2. Du är inne på rätt spår och jag hoppas att den ökade debatten kring studentbostäderna får ett större fokus framöver. Sverige kommer omöjligen vara konkurrenskraftiga i framtiden om inte våra studenter ges möjligheten att bo i närheten av studieorten. Studenterna ska inte behöva tälta som de fick göra i Uppsala.
    Byggandet borde ske kontenuerligt eftersom antalet studenter, i alla fall nu, konstant ökar.

  3. Anders, det kanske är dags för byggbonus till nybyggnation av garage- och P-platser också?

    Mvh, Mikael

  4. Ping: Sju åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Sverige. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s