Bostadsminister Attefall vill skärpa bostadsförsörjningslagen för kommunerna i Stockholms län

Porträttfoto på Stefan Attefall

Bostadsmininster Stefan Attefall säger i en artikel i DN i dag att han vill skärpa lagstiftningen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Det är inte förvånande att bostadsministern föreslår detta. Det är en åtgärd som lägger hela ansvaret på kommunerna. Det är lätt för staten att besluta om detta för det innebär inget som helst åtagande från statens sida.  Det är den ända åtgärd av det batteri av åtgärder som den statliga utredaren, Sören Häggroth, förslog i sin analys av bostadsförsörjningen i Stockholms län, som Attefall har aviserat att han vill genomföra. Svagt.

Sedan början av 1990-talet då bostadssubventionerna avskaffades har alla regeringar, oavsett om de varit socialdemokratiska eller borgerliga, abdikerat från bostadspolitiken och lagt över ansvaret på marknaden – och kommunerna när marknaden inte klarade av bygga tillräckligt med bostäder.

Skall staten vara trovärdig, måste staten som har tillsatt 11 utredningar inom bostadsområdet, leverera ett antal åtgärder som påverkar bostadsbyggandet positivt. Vilka dessa åtgärder är har i praktiken  tre utredningar (Ulf Adelsohn, Mats Hellström och nu senaste Sören Häggroth) under de senaste 10 åren visat  att den viktigaste frågan är utbyggnaden av infrastrukturen. Därför måste Cederschiöldsöverenskommelsens andra del tidigareläggas.

Andra viktiga frågor är att skatteutjämningenssystemet är hämmande och de kommuner som bygger mycket måste få en byggbonus. Vidare måste plan- och bygglagen reformeras och en översyn göras av miljökvalitetsnormerna för avgaser och  buller. Detta har jag skrivit om på DN debatt. Och regeringen borde ta sig en funderare på varför studentbostadsbyggandet i praktiken har upphört efter det att subventionerna för denna upplåtelseform togs bort. Under 2011 byggdes det 151 studentbostäder. Den lägsta siffran på 16 år.

De flesta av kommunerna i Stockholms län vill ta ett ansvar för bostadsbyggandet i vårt län. Vi vet att detta är viktigt för att vi även i framtiden skall vara en framgångsrik region. Der är därför KSLs miljö- och samhällsutvecklingsberedning, där jag är ordförande, prioriterar bostadsfrågorna under den här mandatperioden. Men även staten, byggbolagen själva och bankerna måste ta sitt ansvar för att få fart på byggandet. Kommunerna är bara en av många aktörer som påverkar byggandet.

Läs mer på min blogg: Goda råd till bostadsministern för att öka bostadsbyggandet och Bostadsministern förstår inte behovet av fler studentlägenheter i Storstockholm.

4 svar till “Bostadsminister Attefall vill skärpa bostadsförsörjningslagen för kommunerna i Stockholms län

  1. Mycket bra inlägg Anders, jag tycket nu det är dags att också lyfta denna fråga på absoluta högsta nivå inom Alliansen. Ta nu och lyft frågan ordentligt med Jan Björklund. Ni kan ta ett stort initiativ i bostadspolitiken. Hur ska vi annars kunna skapa tillväxt?

  2. Ping: Ge byggbonus till kommuner som bygger och investeringsstöd till studentbostäder- Attefall! |

  3. Klart intressant skrivet. Ibland får jag uppfattningen att många tror att tillväxt kommer av sig självt. Du belyser flera intressanta aspekter. Hoppas höra mer på detta område framåt. Skulle även vara kul att höra vad du tror krävs för att öka infrastruktur satsningar och samarbeten i norr och västerort.

    • Sarawstar! Redan nu finns på min blogg ett inlägg där jag skriver om byggbonus till kommuner som bygger och om investeringsstöd till studentbostäder. Och jag lär skriva mer om bostadspolitik på bloggen.

      För att öka infrastruktursatsningar i region krävs att vi dels är eniga – och det är vi om Cedeerschiöldsöverenskommelsen som innebär många positiva satsningar. Dels så måste vi driva frågorna hårt mot regeringen och bilda opinion. Jag är dock orolig för att den snabbväxande nordostsektorn inte får en bra kollektivtrafik. De har den lägsta kollektivtrafikandelen i regionen redan och även en upprustad Roslagsbana kommer inte att ge en tillräcklig kapacitet. Med vänlig hälsning Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s