Finansdepartementet vill chockhöja begravningsavgiften för 3 miljoner svenskar

I dag publicerade Svenska Dagbladet, nätupplagan Curt Fredrikssons (FiSK), ordförande för kyrkogårdsnämnden i Solna, och min debattartikel att Finansdepartementet vill chockhöja begravningsavgifter för tre miljoner svenskar.  Avgifterna kommer att höjas särskilt mycket i storstadsområden och i  Solna kommer dessa mer än fördubblas. Vi ser tre problem med detta.

Vi befarar att kostnaderna för begravningsväsendet kraftigt riskerar att skena. Det finns inga incitament att hålla dem nere när man kan skyffla över kostnaderna på någon annan.

 Vi befarar att många kommer att lämna Svenska kyrkan. Och då särskilt i storstadsområdena där banden mellan kyrka och befolkning inte är lika stark som på landsbygden och mindre städer

 Vi tycker det är anmärkningsvärt att regeringen lägger sig i kyrkans angelägenheter.

 Syftet med den förändring som Finansdepartementet planerar är att ta ut en enhetlig avgift i hela landet (utom i Stockholms stad och Tranås där kommunerna, och inte Svenska kyrkan, är huvudmän för begravningsverksamheten). Diverse byråkratiska och administrativa skäl anges, som att Skatteverket inte längre ska registrera församlingsnivå i folkbokföringen.

 Vår bedömning är att avgifterna för landets begravningsverksamhet kraftigt kommer att skjuta i höjden. När den som lokalt ansvarar för att planera och genomföra begravningsverksamhet och att förvalta begravningsplatserna inte längre har några incitament att hålla kostnaderna låga kommer de, som i all annan verksamhet, att stiga. Om man kan skicka räkningen till någon annan gör man i allmänhet det. Det riskerar att bidra till att allt fler lämnar kyrkan när man märker att avgifterna höjs.

 Att avgiften blir samma i hela landet – oavsett vad kostnaderna för begravningsverksamheten de facto är! – påstås leda till att den enskilde får en större acceptans för avgifterna. Vår bedömning är att det är tvärtom. Avgifter får legitimitet om de är begripliga och om det finns en koppling mellan service och avgift. I annat fall kan man lika gärna finansiera verksamheten genom det ordinarie skattesystemet och omfördela enligt skatteutjämningssystemet för kommunerna.

 I Solna får denna ändring absurda konsekvenser. Det kommer att var fyra gånger så dyrt att ligga på Solna kyrkogård (24 öre) jämfört med Stockholms stads Norra begravningsplatsen (6,5 öre) tvärs över gatan. I dag kostar det 11 öre per 100 skattekronor i Solna.

 När kyrkan och staten gick skilda vägar för drygt tio år sedan fick kyrkan behålla ansvaret för begravningsverksamheten. Den här förändringen visar att det är problematiskt att upprätthålla den sekulära ordning, där stat och kyrka ska vara skilda åt, eftersom staten och kyrkan ändå är så starkt beroende av varandra genom bland annat skatteindrivning och begravningsverksamheten. Att regeringen på det här sättet direkt lägger sig i en kyrkans angelägenhet menar vi principiellt strider mot den förändring för religionsfrihet som Sverige genomgick för tio år sedan.

 För den enskilde rör det sig inte om så mycket pengar. För solnaborna blir det någon eller ett par tior i månaden. Men totalt sett är det viktigt att hålla en hög effektivitet i offentliga verksamheter. Den här omläggningen bidrar inte till det.

SPF:s tidning Veteranen skriver om saken och refererar till vår artikel här.

6 svar till “Finansdepartementet vill chockhöja begravningsavgiften för 3 miljoner svenskar

 1. Bra rutet! Håller fullständigt med dig. HAr jobbat ett antal år på Svenska kyrkans arbestgivarorganisation där den av de viktigaste uppgifterna är att stötta huvudmännen i begravningsverksamheten, Detta känns inte som ett beslut fattat på tillräcklig kunskap om hur det fungerar ute i församlingarna.

  • Ulla! Tack för dina synpunkter. Det verkar som om många som är kyrkligt verksamma i Stockholms län är väldigt negativa till den här reformen. Och det blir väldigt märkligt att Stockholm dessutom klarar sig utan samordning med resten av landet. I Solna får det barocka konsekvenser. I dag är avgiften 6,5 öre, I Solna 11 öre och går förslaget igenom blir det i första vändan 24 öre och 2015 kanske 30 öre i avgift. Dvs är du Solnabo betalar du 30 öre i framtiden medan om du är Stockholmare och skall ligga på Norra begravningsplatsen i Solna betalar du bara 6,5 öre. Med vänliga hälsningar Anders

 2. Allvarligt talat, Herr Ekegren, men så som du väljer att framställa dessa siffror så kan man ju inte påstå att denna, den sista av alla parkeringar,ter sig så särdeles dyr. Tror tom att det är billigare än ett par timmars parkering under dagtid, en vanlig måndag…

  Barocka konsekvenser…Ja hej, vad du tar i!!!

  • Även om det är ören som avgiften benämns i så blir det snabbt kronor. För att räkna ut din kostnad så ska du ta din livsinkomst och betala dessa ören per intjänad 100-lapp och då blir sista vilan inte fullt så billig. Nu är avgiften i Stockholmsområdets församlingar låg, finns små församlingar ute i landet som ligger över 1kr i begravningsavgift och de jublar nog över förslaget.

 3. ”Vän av vett” föreslår att alla sköna miljoner som kommer att tjänas in på de nya p avgifterna kan användas för att minska kostnaderna för denna vår sista parkering.
  Vore en fin gest att återbörda det som staden Solna tillskansar sig.och
  låta det komma medborgarna till del medelst lägre avgifter.

 4. Inför Asatron igen och bränn oss på bål, kostnads och utrymmes effektivt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s