Solna växer så det knakar. Bronsplats i länet!

I dag uppmärksammar tidningen Metros pappersupplag att Stockholmsregionen växer. Och vårt län växer mest i hela landet. Urbaniseringen i Sverige är starkast i Europa och det märks mest här i vårt län. De kommuner som växer snabbast i länet är Sundbyberg (4,5) procent. Därefter kommer Sigtuna (2,6) procent och Solna kommer in på en bronspeng, för att använda en OS-term, på (2,0) procent. Staden hade vid årskiftet 72 740 innevånare och är  länets sjunde största kommun  efter Stockholm, Huddinge, Nacka, Södertälje, Botkyrka och Haninge.

Solna är en väldigt populär kommun att bo och brukar tillhöra toppen i olika undersökningar när det gäller att vara en attraktiv kommun att bo i. Och det är kanske inte så konstigt. Ligger centralt i region. Nära till kommunikationer, arbetsplatser och högskolor. Naturen finns i närheten. Och en bra kommunal service.

Den starkast bidragande orsaken till att staden växer så snabbt är det omfattande bostadsbyggandet. Förra året, 2013, beviljade vi bygglov för 1170 bostäder. En mycket hög siffra som endast ett fåtal kommuner i landet slår. Och även i år har vi under de två första månaderna beviljat bygglov för nästan 500 lägenheter. Solna kommer att fortsätta växa. Det är bra ur många aspekter. Men det är tufft för Solnaborna med alla trafikbegränsningar och minskad framkomlighet. Därför anser folkpartiet i Solna att staden skall expandera men inte explodera.

Mindre smickrande för Allianspartierna i länet är att det är två socialdemokratiskt styrda kommuner som ligger i topp. Speciellt med tanke på att det bara finns fem kommuner i länet som leds av en socialdemokrat.

Här måste de Alliansstyrda kommunerna ta ett stort ansvar  och också förmå byggbolagen att bygga i kommuner som ligger utanför de kommuner där de helst vill bygga i; dvs Nacka, Stockholm, Solna och Sundbyberg.

Och politiken måste ta behovet av bostäder på allvar. Jag tror att skolan jämte bostadsbyggandet blir den viktigaste valfrågan i länet.

Bilden visar nya hus i Solnas och Sundbybergs gemensamma stadsdel Järvastaden.

3 svar till “Solna växer så det knakar. Bronsplats i länet!

  1. Bra! Anders, hur går det med planuppdrag SBN/2012:651 kv. Grankällan? (Järvastaden) Utställning i år?

Lämna en kommentar