Nye bostadsministern skall kopplas till finansdepartementet

Sverige står inför en regeringsombildning efter det att statsråden Mehmet Kaplan och Åsa Romson har lämnat sina poster. Mycket talar för att det kommer att ske en större regeringsombildning då regeringen är i behov av en nystart, många osynliga ministrar, oklar fördelning mellan vissa ministrar och avsaknad av såväl en EU-minister som migrations-/integrationsminister som kan fokusera enbart på dessa viktiga uppgifter. Mycket talar för att bostadsministerposten kommer att återbesättas då bostadspolitiken har seglat upp som en av de viktigaste politikområdena.

Under de perioder då Sverige har haft en bostadsminister har ministern haft ett eget departement under 1970- och 1980-talen. Därefter har det varit en del av antingen näringsdepartementet, finansdepartementet, miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet eller socialdepartementet. Under Kaplans tid var det en del av näringsdepartementet.

Klart är att bostadsfrågorna har många viktiga kopplingar till andra politikområden och dessa kan förändras över tid.

En ny bostadsminister bör enligt mitt förmenande placeras på finansdepartementet. Det kanske inte är så konstigt att det är Magdalena Andersson som håller i bostadssamtalen mellan partierna. Dels är det givetvis så att socialdemokraterna inte ville att Kaplan skulle hålla i dessa men lika viktigt är att många delar av bostadspolitiken ligger inom finansdepartementets område såsom bostadsfinansieringen (eller avsaknaden av en sådan), räntebidragen, amorteringskrav och hur mycket pengar som skall gå till  bostadsbidrag och andra stödformer. Bostadspolitiken har en stor ekonomisk betydelse för Sveriges ekonomi. Departementet har också ett stort inflytande över de viktiga infrastruktursatsningarna som har en stor betydelse för möjligheterna till regionförstoring och bostadsbyggande. Finansdepartementet har direkt eller indirekt stor påverkan på andra departement genom att de har ansvar för alla budgetfrågor och anslag till andra departement.

Även andra departement har betydelse för bostadspolitiken och det alltmer viktiga bostadsbyggandet men kopplingen mellan bostadsbyggande och finansdepartementet har inte varit så starkt sedan mitten av 1990-talet. Därför känns det ganska naturligt att den nye bostadsministern placeras på finansdepartementet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s