Tre nya ministrar och en lämnar Löfvens regering. Inga renodlade ministrar för EU och integration och inget samlat ansvar för bostadspolitiken

Baylan

Det blev inga stora sensationer när statsministern ombildade regeringen och heller inga stora förändringar av ansvarsområden. Som förväntat blev Peter Eriksson(MP) och Karolina Skog(MP) nya ministrar. Eriksson blev ny bostads- och digitaliseringsminister och Skog blev miljöminister och departementschef för miljö- och energidepartementet.

EU-ministerposten kom inte oväntat tillbaka. Det blir Ann Linde(S) som blir EU-minister som också får handelsfrågorna från Damberg. Ylva Johansson får utökat ansvar då hon också får ansvar för etableringsfrågorna. Ibrahim Baylan blir även samordningsminister och Kristina Persson får helt enligt beräkningarna lämna sin ministerpost.

Det är en försiktig regeringsombildning. Det hade varit bra om det blivit en EU-minister med bara ansvar för dessa frågor. Det hade behövts i den krisartade situationen som EU befinner sig i med Brexitomröstningen i Storbritannien och de högerextrema partiernas frammarsch.

Likaså hade Sverige behövt en minister som hade haft ett samlat ansvar för immigration och integration och kunde koncentrerat sig på dessa uppgifter som är helt avgörande för Sveriges utveckling.

Att Peter Eriksson blev minister är inte en överraskning. Men att han blev bostadsminister är en dubbel överraskning. Mycket talade för att Karolina Skog skulle få dessa uppgifter. Hon har ju en lång erfarenhet från dessa frågor som kommunalråd i Malmö och jag har haft förmånen att jobba tillsammans med henne i SKLs beredning för ökat bostadsbyggande.

Vi får nu en minister, Peter Eriksson, med väldigt lite erfarenhet från bostadssektorn. Det blir dessutom ett delat ansvar mellan honom och Karolina Skog som förutom att bli miljöminister skall ansvara för kollektivtrafik och hållbara städer. För att få fart på bostadsbyggandet hade det varit bra med en minister med egen erfarenhet från det lokala planet.

Men Peter Eriksson och Karolina Skog kommer att upplevas som två trygga ministrar med lång politisk erfarenhet, bla som kommunalråd i Kalix respektive Malmö. Det är två personer som har förtroende hos såväl socialdemokraterna som Alliansen.

Som förväntat blev inte regeringsombildningen särskilt omfattande. Och det lär inte heller bli den nystart som regeringen behöver. Regeringens opinionssiffror lär inte rusa i höjden efter den här ombildningen.

Men  ett grattis till dig Karolina Skog som nu har blivit minister.

Läs mer på DN

Foto: Paul Hansen, DN Tv

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s