Intressant möte mellan Filmregionen och de nya medlemmarna Gotland och Åland

Filmregion Stockholm-Mälardalens foto.

Under Almedalsveckan träffade Filmregion Stockholm-Mälardalen två av våra tre senaste medlemmar – Gotland och Åland för att utbyta erfarenheter och diskutera  hur vi går vidare med vårt gemensamma arbete. Både Gotland och Åland ser stora möjligheter med filmen och flera filmer har spelats in på öarna. På Åland har bla barnfilmen Iris spelats in där Filmregionen även var samproducent och på Gotland spelas deckarserien Maria Wern in och inom kort påbörjas inspelningen av den svensk-ungerska produktionen Fever at dawn. De två senaste  filmerna är Filmregionen samproducent i via Filmregionen  och/eller Gotlands Filmfond.

Gotland och Åland har många intressanta miljöer att spela in film i. Man kan först tro att de konkurrerar med varandra men det är helt olika miljöer och landskap som finns på de två öarna. Åland med sin skärgård och Gotland med det öppna landskapet och medeltidsstaden Visby.

Region Gotland har jobbat med film längre än Åland och bla regementsnedläggelserna gav ön ekonomiska förutsättningar att jobba med nya näringar. Åland, som genom EU-inträdet och det av Finland framförhandlade avtalet,  har gett ön många fördelar och ekonomiska muskler att satsa på film.

För alla tre parterna finns det stora fördelar med samarbetet. Vi får en liten effektiv organisation, utnyttjar våra resurser bättre, får tillsammans en större ekonomisk styrka och då det i praktiken är två länder som samarbetar öppnar det nya möjligheter som Gotland och Åland inte hade haft var och en för sig.

På bilden ovan ses deltagarna från Filmregion Stockholm-Mälardalen,Region Gotland och landskapsregeringen på Åland. På bilden syns bla från vänster VD Visit Åland Lotta Berner Sjölund, Åland, VD Inspiration Gotland Sofia Wollman, Regionsstyrelsens ordförande på Gotland Åke Svensson(4:a från vänster), näringsminister Fredrik Karlström(5:a) , VD Filmregionen Anette Mattsson (6:a), kansliminister Wille Valve (7:a), kultur-och fritidschef Maria Modig, Gotland(8:e)  och kulturminister Johan Ehn(9:e),  Dan Backman, näringslivsutvecklare Åland, Näringslivschef Stefan Persson, Gotland, produktionsansvarig Lisa Möller, Filmregionen.De tre ministrarna kommer från Åland och utgör tre sjundedelar av regeringen på Åland.

Foto: Jonas Feinberg, som därmed inte fick vara med på bilden.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s