Vill Sverige försvara Gotland?

Nu är Almedalsveckan slut. Över 3000 arrangemang har genomförts och uppskattningsvis över 25000 besökare. Ännu ett rekordår. Men en fråga som borde ha diskuterats flitigt är försvaret av Gotland. Gotland är och har alltid varit strategiskt betydelsefull. Och de senaste åren har ön fått en ännu mer strategisk betydelse med tanke på den militära upprustning som sker i Ryssland och landets alltmer aggressiva utrikespolitik. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också viktiga delar av Östersjön. Öns strategiska betydelse visade sig bl.a. under det svensk-ryska kriget 1808-1809 då Ryssland besatte ön under en period trots att inga andra strider i övrigt förekom så långt söder ut.

Det är därför oerhört märkligt att Gotland i dag saknar fasta förband och att försvarsminister Karin Enström så sent som för något år sedan tyckte det räckte med de 400-500 hemvärnssoldater som finns på ön. Sverige har nu placerat stridsvagnar på ön men personalen finns i Skövde.

Vill Ryssland inta Gotland? Ön har utan tvekan en stor strategisk betydelse. Ryssland kommer betydligt närmare Sverige och kan förhindra att någon annan intar ön. Historien visar att öar kan intas av strategiska skäl. Under andra världskriget intog först England och sedan USA Island för att förhindra Tyskland att  inta ön.

Givetvis borde Sverige öka sin närvaro på ön. I dag är det mycket lätt för Ryssland att landsätta 200 fallskärms- eller kustjägare som kan inte ön snabbt och utan Sverige hinner att mobilisera ett försvar.  Därför borde det finnas stationära förband på Gotland, exempelvis kustartilleri- och luftvärn, som skulle minska möjligheterna att göra ett mindre överraskande anfall och inta ön. Under en längre period är det bara Folkpartiet och kristdemokraterna som har förstått behovet av att försvara ön. Nu gäller det för alla partier att inse allvarligt och fatta snabba beslut om att rusta upp Gotlands försvar.

2 svar till “Vill Sverige försvara Gotland?

  1. Ping: En röst på Miljöpartiet i riksdagsvalet är en röst på Putin |

  2. Ping: Hög tid att ge Gotland ett försvar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s