Taklagsfest för nya Ulriksdalsskolan. Inflyttning hösten 2014

undefined

I onsdags hade vi taklagsfest för den nya Ulriksdalsskolan. Jag var där som beställarens representant, dvs stadsbyggnadsnämnden och höll ett kortare tal för de  som arbetar med bygget. På många sätt är detta en stor dag för Solna. Det är första gången på 40 år vi bygger en ny skola i Solna och det är 30 år sedan vi byggde en ny sporthall. Och det är inte vilken skola som helst. Den är modern. Miljövänlig. Och en ovanligt stor skola som skall ta emot 900 elever och 130 personal.

Det är en efterlängtad skola. Under lång tid diskuterades det en modernisering av Bagartorpsskolan men diskussionen slutade i att en helt ny skola skulle byggas – Ulriksdalsskolan. Bagartorpsskolan är en skola som har byggts på och om med jämna mellanrum i inte allför bra lokaler. Dessutom får man ha en del av gymnastiktimmarna i Råstaparkshallen vid Råstasjön, labblokaler i Solna gymnasium och hemkunskap i Torpet. Skolan får enkelt planerar en del av undervisningen utifrån busstiderna. Trots detta har skolan goda skolresultat och är populär. Upprustning av skollokaler är en stor fråga inom skolans värld i Solna. Och i detta fall kommer över 500 elever att få en total upprustning. Ett verkligt lyft!

Det kommer att bli en helt nybyggd skola med modern utrustning. Förutom vanliga lektionssalar blir det ett skolbibliotek, skolmatsal med tillagningskök, labbsalar och en ny sporthall som på kvällar och helger kan användas av föreningslivet. Det råder brist på sporthallar i Solna så den är ett välkommet tillskott. Och byggnaderna är klassade som miljöbyggnad Silver.

Som beställare kan jag dessutom glädjas åt att byggnationen håller såväl tidplan som budget så skolan kan öppnas till skolstart hösten 2014. Alla inblandade från stadens förvaltningar, konsulter, PEAB med underleverantörer har gjort ett mycket bra arbete.

Jag tror den blir populär och kommer att fyllas på snabbt med nya elever från Järvastaden i norr till Frösunda i syd. Och det blir intressant att se om vi redan till sommaren måste fatta beslut om att bygga en ny skola i Järvastaden för att möjliggöra för alla nyinflyttade barn att kunna gå i skolan i närområdet.

9 svar till “Taklagsfest för nya Ulriksdalsskolan. Inflyttning hösten 2014

 1. Men att bygga en skola och att rusta upp en skola är inte samma sak.

  • Tobias! Nu tycker jag att du är en formalist. Om staden först funderar på att modernisera en skola men sen kommer fram till att det är ekonomiskt och undervisningsmässigt mycket bättre att bygga en ny skola är ju detta betydligt bättre för eleverna. Och de över 500 elever som flyttar över från Bagartorpsskolan till Ulriksdalsskolan får ju en total förbättring av miljön på alla sätt. Det måste du ju gilla.

 2. Hej
  Jag hoppas att staden också har en plan för säkra och trygga gång och cykelvägar till skolan för barnen, så att vi föräldrar vågar släppa iväg barnen på cykel själva när se blivit lite större.

  Några tips:
  -Se över hastigheten på Kolonnvägen. Övergångsstället vid Ulriksdals station kommer användas av många många barn från Järvastaden. 30km/tim i god tid innan med hastighetsbegränsande åtgärder från båda håll skulle öka tryggheten avsevärt.
  -Utnyttja på lång sikt den idag outnyttjade tunneln under järnvägen mellan Ulriksdals station och Överjärva för ett ordentligt bra GC-stråk från norra delarna av Järvastaden.
  -Söderifrån är Kolonnvägen det stora cykelstråket. Det är rätt bra idag men viktigt att värna bra och säkra cykellösningar då det nu påverkas av byggen på 3 platser : Kolonnvägen/Frösundaleden, Kolonnvägen/Signalbron samt Kolonnvägen/Enköpingsvägen. Gång och cykellösningar här bör ges största vikt.

  M.v.h
  //Mikael

  • Mikael! Det är viktiga frågor som du tar upp. Att det skall bli bra gång- och cykelvägar är givetvis viktiga. Jag för vidare dina synpunkter till de som ansvarar för skolan och trafiken. Mvh Anders

 3. Ping: Ulriksdalsskolan blir klar i snabb takt. Skolstart i augusti |

 4. Hur bra dimensionerad var den nya skolan när den efter ett år blev full och politikerna beslutar att öppna den rivningsplanerade Bagartorpsskolan igen? Otroligt dåligt jobb med detta.

  Att man sedan mörkar allt för föräldrar, kommer med fait acompli och åsidosätter det fria skolvalet är helt oacceptabelt och hör hemma i en diktatur.

  • Det var inga problem med dimensioneringen av Ulriksdalsskolan. Problemet var att de övriga Allianspartierna inte ville besluta om byggandet av Järvastadsskolan när Folkpartiet ville det. Mvh Anders

 5. Vem tar ansvar för skolans problem med dålig luft!? Du som beställare? PEAB som byggare? Någon borde ta ansvar och se till att de 900 barn samt alla skolans anställda får en dräglig miljö att vistas i! Man kanske inte ska vara så stolt över miljöcertifieringen om det nu innebär att eleverna får koncentrationssvårigheter och huvudvärk efter en dag i skolan. Flera inställda lektioner har det varit sen skolstart denna terminen, lärarna har ansett att det inte går att vistas i klassrummen då det varit som varmast. Jag anmäler nu detta till skolan och kommunen gång på gång under de år skolans 5 år. Inget har hänt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s