Bergshamra Arena är en idrottsplats full med liv

Marianne Damström-Gereben (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden och jag samtalar med en av AIKs ledare som skall träna pigga 5-åringar under sen eftermiddag.

För ett antal år sedan promenerade jag på Bergshamra IP i nordvästra Bergshamra. En anläggning som ligger mycket naturskönt men var i ett mycket dåligt skick. Nedgångna löparbanor, en fotbollsplan som var kuperad och där fotbollarna kunde studsa hur som helst och de två tennisbanorna var i ett erbarmligt skick.

Staden uppvaktades då av AIK bandy som inte hade någon egen bandyplan att spela på. Det blev själva upptakten till att staden beslutade sig för att rusta upp idrottsplatsen. Kostnaden blev ca 15 miljoner kronor varav 1,5 miljoner kom från Handslaget via Stockholms idrottsförbund.

Bergshamra IP eller som den numera kallas Bergshamra Arena har blivit en modern arena för Amerikansk fotboll, friidrott, fotboll, bandy, tennis och cross-fitt. Bergshamra har som ända stadsdel i Solna fått en multisportsarena för många sommar- och vinteridrotter, som är uppskattad av många och är en stor tillgång för förskolan, skolan, det lokala föreningslivet och privatpersoner.

För en tid sedan besökte jag Arenan tillsammans med Marianne Damström-Gereben, ordförande för kultur- och fritidsnämnden och Kennet Siverling, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen. Vår ciceron var Kjell-Åke Carlanius som är VD för Bergshamra Sportcenter AB. Tanken med vårt besök var att få en bild av hur Arenan fungerar i dag.

Det är inte utan att vi blev imponerade. Arenan har verkligen blivit fin. Mest framträdande är kanske den amerikanska fotbollsplanen, som nu är en av landets få planer huvudsakligen avsedda för den amerikanska nationalsporten – dessutom den senast färdigställda. Underlaget är tredje generationens konstgräs. Linjer och markeringar är främst anpassade för amerikansk fotboll (vit färg), medan de sekundära gula linjerna är för ”vanlig” fotboll. Bergshamra är hemmaarena för Solna Chiefs, som har ungdomslag från cirka åtta års ålder ända upp till seniorlaget i den nationella serien.

Friidrotten har också fått sig ett lyft med de 380 meter långa löparbanorna för löpning och häcklopp. Det finns även möjlighet att utöva kulstötning, längdhopp, höjdhopp och stavhopp.

Fotbollen har fått en 11-manna och en sjumannaplan på konstgräs. 7-mannaplanen är uppvärmt konstgräs för maximal nyttjandegrad. Värmen är en restprodukt från driften av den kylanläggning som fryser isen på bandyplanen.

Med Bergshamra IP har Solna fått en fin bandybana som används för såväl allmänhetens åkning, förskolan, skolan, fritidsverksamheten, bandyskola, ungdomslag och Solnas mest framgångsrika idrottslag AIK dambandy med 14 SM-Guld.

De två tennisbanorna har renoverats och används av Solna Tennis och privatpersoner.

Även de mycket nedgångna omklädningrummen har fått sig ett lyft genom AIK bandys eget arbete. De har blivit riktigt bra. Vem hade trott det. Tänk vad bra det är med ideellt arbetande föreningsmedlemmar.

Bergshamra Arena har verkligen blivit ett lyft för idrotten i Bergshamra och Solna. Och när det gäller amerikansk fotboll och bandyn har den även en regional betydelse. Det var därför vi fick pengar från Handslaget.

För mig personligen är det särskilt roligt att det blev så bra. I mitten av 2000-talet var det verkligen inte givet att staden skulle satsa så mycket pengar på Bergshamra IP. Jag jobbade väldigt hårt med att idrottsplatsen skulle rustas upp och utan stöd från Handslaget, AIK Bandy genom dess dåvarande ordförande Jan Carlström och den mer kände fotbollsledaren Lennart Johansson som har ett förflutet även inom bandyn hade det varit tufft att driva igenom detta.

Bergshamra Arena ligger väldigt naturskönt. Här med utsikt över den kombinerade planen för amerikansk fotboll och fotboll samt olika friidrottsgrenar.

Fakta: Cross-fitt (Crossfit) är ett styrke- och konditionsprogram byggt på ständigt varierande rörelser under hög intensitet.

Foto: Rickard Oxfält

3 svar till “Bergshamra Arena är en idrottsplats full med liv

  1. Jag var där senast i lördagskväll med mina barn och kan bara hålla med dig. Det är en kanonanläggning. Jättefin. Man blir fotbollssugen bara av att se sjumannaplanen. Har inte provat tennisbanorna, men hört att de ska vara väldigt bra. Fin is på vintern och vill gärna lyfta fram AIK- Bandys skridskoskola. Fem pluss!
    Det är särskilt glädjande för mig som växte upp i Bergshamra på 80-talet med en kanonidrottsplats som sedan tilläts förfalla totalt.
    Det enda som stör mig är att jag fått reda på att skolan måste betala för att vara där. Per timme. När man vet hur viktigt det är med barn och rörelse, när det är vi som finansierat anläggningen så känns det ju dumt att den inte utnyttjas fullt ut av våra barn. Kan ju inte vara några andra där dagtid.

  2. Och faktum är att det redan har blivit bättre. Solna Chiefs har noterat ett ökande intresse för amerikansk fotboll, inte minst bland yngre spelare, vilket man tror har en hel del att göra med den nya planen. AIK Bandy startade redan förra säsongen en bandyskola på helgerna, som snabbt lockade ett femtiotal unga spelare i olika åldrar. Här har Solna Friidrott äntligen fått riktiga löparbanor med mera för sin utomhusträning, och ett flertal fotbollsklubbar har fått ett efterlängtat tillskott på tränings- och matchtider. Klubbar utanför Solna börjar också höra av sig om möjligheten att få träna på Bergshamra IP.

  3. Ping: Nu blir det belysning på Tallbackaskolans gräsplan. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s