Överlever Råstasjön Arenastaden?

Mycket händer i Arenastaden nu. Friends Arena är invigd och den oförglömliga invigningsmatchen mellan Sverige och England, den första landskampen,  med Zlatans fyra mål. Vattenfall har flyttat in. Första spadtaget har tagits för Mall of Scandinavia och de första bostadshusen. I augusti/september 2013 är hotellet och bron till pendeltågsstationen klar för att invigas.

Planeringen för området fortsätter och enligt den fördjupade översiktsplanen som antogs 2008 skall delar av området norr om sjön bebyggas. Planering pågår och faller alla bitar på plats skall stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om att gå ut på samråd i december. Enligt min och folkpartiets uppfattning är detta ett viktigt ärende. De två sjöarna Råstasjön och Lötsjön i Sundbyberg skapar tillsammans ett centralt grönområde för kanske upptill 30.000 boende i de två berörda kommunerna.

Min och folkpartiets utgångspunkt är att ny bebyggelse måste ta stor hänsyn till de natur- och rekreationsvärden som finns i området. Sjön med omgivningar är väldigt viktiga för många fågelarter med höga kvaliteter som fågellokal och ett uppskattat rekreationsområde som lockar många människor till området under veckans alla dagar. Området har allt ifrån Råstahällen, med spår av korsande isräfflor som är av nationellt intresse och andra delar som är av regionalt, kommunalt eller lokalt värdefullt.

Det måste därför finnas ett tydligt respektavstånd mellan ny bebyggelse och sjön med omgivningar. Det är fyra företeelser som gör Råstasjön till den stora fågelsjö det är i dag. Det finns områden med klippt gräs och ett kärr eller träsket (sumpskog)som jag brukar kalla det som ligger mot järnvägen. Områdena lockar olika fåglar. Vassön som ligger i östra delen av sjön är en viktig häckningsplats för många fåglar och så här års är det fullt med fåglar. Över vassön skyddar skrattmåsen de andra fåglarna mot rovfåglar.

Det  måste bli en tydlig gräns mellan vad som är privat och offentligt. En översyn måste göras av vad folk går i området och se till att de framförallt på den norra sidan av sjön håller sig till tydliga gångstråk. Det är också viktigt att områdena runt sjön bevarar sina karaktärer och framförallt på delar av den norra sidan där naturen känns vild och runt sumpskogen som är viktig för fågellivet. En genomgång behöver också göras av områdets skötselplan och eventuellt kompletteras med skyddsföreskrifter. Men vi kanske skapar intressanta stigar där barn och naturintresserade kan komma nära naturen och få nya perspektiv.

Men planeringen är också en utmaning. Att kunna vårda och utveckla ett grönområde samtidigt som det finns ett stort bebyggt område som Arenastaden i närheten är en intressant men också en svår uppgift. Jag är övertygad om att detta går att förena om vi gör rätt bedömningar och har en lyssnande attityd gentemot miljöorganisationer och privatpersoner och är beredda att ta emot värdefulla synpunkter. Jag har redan inlett en dialog med Svenska Naturskyddsföreningen och WWF.

Stadens  kommunekolog och vår nye stadsträdgårdsmästare kommer att få i uppgift att se hur vi redan under 2013 kan förbättra gångstigar och skötseln av området.

När vi har kommit längre i planeringen av området norr om Råstasjön kommer jag att skriva ett nytt inlägg om vad som är på gång. Så följ min blogg varje vecka.

Läs mitt senaste inlägg om Råstasjön: Detaljplanen norr om Råstasjön är ute på samråd. 

Läs även kommunfullmäktigeledamoten Peter Edholms (FP)  blogg där han skriver om Råstasjön.

Vill du veta mer om Råstasjön så läs gärna mina blogginlägg Miljösprånget! Ett bra initiativ av Naturskyddsföreningen,  Naturskyddsföreningen undervisar Solnas elever om Råstasjöns fågellivVarför dör hägrarna vid Råstasjön.

Läs även inlägget Människor vill bo nära naturen som tar upp frågan om bostäder och natur.

Året om är jag vid Råstasjön för promenader kring de två   sjöarna och när jag har ont om tid även på vintern för långfärdsskridskor. Kilometerslingan känns lite kort. Men det är skönt att bo bara 300 meter från bostaden till naturen.

19 svar till “Överlever Råstasjön Arenastaden?

 1. Johan i Frösunda

  Vad bra att du vill värna om Råstasjön. Jag är orolig för att Solna stad kommer sälja mer mark vid Råstasjön för att täcka upp för fördyringen av Arenan.

 2. Det är positivt att du och folkpartiet kämpar för Råstasjöns framtid! Klokt att konsultera miljöorganisationerna som har mycket kunskap om det unika fågellivet vid sjön. När arenaområdet blir större och den norra sidan av sjön bebyggs behöver Råsta och Löt växa ihop för att skapa en grön kil för de två kommunerna Solna och Sundbyberg.

 3. Balanserat och viktigt inlägg gällande Råstasjön. Visst går det att kombinera grönområden med urban stadsutveckling. Titta bara på Central Park i New York, USA. Grönområdet runt sjön är viktigt för alla, även för tillfälliga och permanenta individer i Arenastaden, och inte enbart för vissa.

 4. Ping: Råstasjön är viktig att värna | Frösundaliberalen

 5. Så här lät inte från dig ( och Alliansen ) när Arenastaden var på tapeten. Då var strandskyddet något man kunde förbise om det gynnande utvecklingen.
  – eller minns jag fel . . . ?
  Men det är klart, alla kan byta åsikt. Fast det är ju lite tidigt för det nu, är ju inte valår ? ?

 6. Råstasjön behövs verkligen det är många som vistas där för att uppleva naturen och röra på sig. Fågellivet är rikligt en verklig oas för både människor och djur….
  Åtminstone har det varit så, men undrar hur vattenrallen reagerar på alla besökare och på den gångväg som anlagts precis intill vattnet där den vill vara. Vem vet den kanske redan har flytt? Förändringar lär det bli redan med den bebyggelse som nu finns och mer blir, mycket mer med redan fattade beslut. Att dessutom bygga ändå mer gör att den fina oasen som vi kunnat njuta av blir ett minne blott.

  • Solnabloggaren! Du drar alldeles för snabba slutsatser. Din beskrivning stämmer inte. Jag har själv vandrat med kunniga personer runt sjön som inte alls delar din uppfattning. Det är snarare frågan om hur man bebygger området norr om sjön.
   Mvh Anders

 7. Ping: Detaljplanen för området norr om Råstasjön ute på samråd |

 8. Ping: En titt på den nordvästra delen av den planerade bebyggelsen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

 9. Ping: Lärorikt möte med nätverket ”Rädda Råstasjön” | Frösundaliberalen

 10. Ping: Detaljplaneförslaget för området norr om Råstasjön behöver på flera punkter omarbetas |

 11. Ping: Inrätta ett sammanhängande naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön! | Frösundaliberalen

 12. Ping: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

 13. Ping: Skriv ett mejl – rädda Råstasjön! | Calandrellas blogg

 14. Ping: WOW – 250 demonstrerade för Råstasjön! | Calandrellas blogg

 15. Ping: Råstasjön är viktig att värna | Frösundaliberalen

 16. Ping: Som ”stolt hycklare” är jag glad över den guidade fågelvandringen vid Råstasjön | Frösundaliberalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s