Bostadsminister Attefall(KD) förstår inte behovet av studentlägenheter i Storstockholm

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) uppmanade igår studenter att välja bort storstäderna – eftersom här finns för få bostäder. Det var Attefalls enda svar på den akuta bostadsbristen för studenter, som gör sig påmind varje terminsstart. Tyvärr har Stefan Attefall(KD) inte fattat ett beslut för att lösa de omfattande brister som finns på bostadsmarknaden – som skapar låsningar och hindrar byggandet av fler bostäder.

I Stockholm finns några av landets främsta högskolor och universitet. De är viktiga för hela landet. Tack vare dem kan Sverige hävda sig i den internationella konkurrensen. Högskolorna och universiteten måste därför kunna locka de bästa studenterna från både Sverige och utlandet. För att lyckas med det krävs det att studenterna har någonstans att bo!

Svaret på varför det inte byggs fler studentbostäder är framförallt att de inte går ihop ekonomiskt då studenterna inte klarar de hyresnivåer som behövs. Det är bara regeringen som radikalt kan ändra på förutsättningarna för att bygga studentbostäder.

Med rätta har Attefall fått hård kritik, bland annat från Stockholms handelskammare samt från kollegan i Stockholm Lotta Edholm som utdelar kritik på sin blogg.

Det famösa uttalandet från Attefall leder tanken till Tage Erlanders fadäs inför valet 1966 när hans enda råd till ett ungt par i Stockholm som saknade bostad var att ställa sig i bostadskön (och därmed vänta åratal). Det kostade S flera procentenheter, om än inte regeringsmakten. Du kan se ett teveklipp från Lars Orups legendariska intervju här.

Solna har flest studentbostäder i Stockholms län i förhållande till vår befolkning och i absoluta tal är vi två efter Stockholm med våra närmare 3500 studentbostäder. Vi planerar för ytterligare 400 student- och forskarbostäder vid Karolinska institutet och i Huvudsta(se bild ovan).

Här kommenterar även SvDs Claes Arvidsson och Attefall själv gör idag en pudel i DN.

Igår skrev SSCO:s Lina Glans och Handelskammarens Maria Ranka om saken på SvD Brännpunkt: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bostadsministern-straffar-storstadsregionerna_6419078.svd

4 svar till “Bostadsminister Attefall(KD) förstår inte behovet av studentlägenheter i Storstockholm

  1. Kan bara instämma i Anders Ekegrens synpunkter, Attefalls uttalande är inte i överensstämmelse med vad man kan förvänta sig av ministern.

  2. Ping: Svag storstadspolitik « Stjärnbildning

  3. Ping: Solna är redan en studentstad – och vi satsar på fler studentbostäder |

  4. Ping: Bostadsminister Attefall vill skärpa bostadsförsörjningslagen för kommunerna i Stockholms län |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s