Solnadals värdshus – en klenod väl värd att bevara.

I senaste numret av Lokaltidningen nr 34/2011 fanns det en artikel om Solnadals värdshus. Det är därför angeläget att redovisa en bakgrund till flytten av Solnadals värdshus och Solna stads inställning. Kort bakgrund. Solnadals värdhus ligger i dag i närheten av huvudentrén till Karolinska sjukhuset dikt an till ett parkeringshus. Det finns ingen akut anledning av flytta värdshuset i dag men på sikt kommer det med anledning av förändringarna i sjukhusområdet få en sämre placering än i dag och värdshuset ägs av Iréne Diamant men marken av landstingets fastighetsbolag Locum. Ett ur juridisk ekonomisk synvinkel oangenämt förhållande.

Det finns därför flera anledningar till att flytta värdshuset förutom att det på sikt kommer att få en sämre placering än  i dag. En flytt till området vid arrendatorbostaden i närheten innebär en bättre placering i närheten av kyrkan som är en viktigt del för värdshuset med begravningskaffe etc, samordningsmöjligheter med St Martins Stall, ett allmänt trevligare läge och det är en viktig förutsättning inför framtiden att Värdshusets ägare kan köpa marken och på det sättet  få bättre belåningsmöjligheter.

Detta är nu alla parter, dvs värdshusets ägare, kyrkan och staden överens om. Det som  b l a har fördröjt ärendet är att värdshusets ägare har önskat uppföra ett mindre hotell för att skapa ett tredje ben för värdshuset. Detta har medfört, vad jag kan förstå en hel del diskussioner inom kyrkan som äger marken samt skapat en hel del oro bland de boende i området. Kyrkan har nu definitivt sagt att de inte vill medverka till ett nytt hotell men välkomnar en flytt av själva värdhuset. Frågan om ett mindre hotell är en fråga för  kyrkan och värdshuset att lösa. Nu har vi fått en klar uppfattning från de berörda parterna och staden kommer därför att återuppta det vilande planarbetet.

För egen del anser jag att en flytt av värdshuset till området kring arrendatorbostaden kommer att vara väldigt positivt för verksamheten. Läget är bättre på både kort och lång sikt. Det kommer att ligga i närheten av den nya Hagastaden och få en tydligare koppling till den övriga historiska miljön. Nämnas kan att huset redan har flyttats tidigare i samband med breddningen av Uppsalavägen. Hus och mark kommer att få samma ägare vilket gör att det finns bättre förutsättningar att driva verksamheten och långsiktigt bevara huset. Det är min bedömning att även för kyrkan är detta en bra lösning då värdshuset, kommer närmare själva kyrka och kan bli en viktigare del  av kyrkans verksamhet som rör begravningar, dop och bröllop.

Det är även värt att notera att Iréne Diamant även gör en stor kulturgärning med sina olika kulturella evenemang. Det var därför Folkpartiet i Solna utsåg Iréne Diamant till årets kvinna 2005 med motiveringen ” För sitt driftiga engagemang för Solnadals värdshus – en uppskattad träffpunkt för Solnabor och andra. Med Solnadals varierande repertoar har Iréne Diamant gett Solna ett nytt och rikt forum för kultur.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s