SM-finalen i bandy borde spelas inomhus på Swedbank Arena (Friends Arena)i Solna

I helgen var jag på bandyfinalerna i Uppsala. Jag var både på damfinalen på lördagen mellan AIK och Kareby och söndagens herrfinal mellan Bollnäs och Sandviken. Tyvärr fick inte AIKs damer sitt 14 SM-Guld. Jag får vänta till nästa år i stället. Bandyfinalerna är bandyns stora helg och en av idrottssveriges större händelser under året.

Sedan 1991 har matcherna spelats på Studenternas i Uppsala. Jag får passa på att gratulera Uppsala till ett väldigt bra genomfört arrangemang. Uppsala stad går med liv och lust in för att skapa en stämning för bandyn i hela stan och man känner med en gång när man kommer till Uppsala att hela staden präglas av bandyn den här helgen. Detta är en stor skillnad mot när jag gick på Söderstadion i Stockholm och tittade på SM-finalerna i  början av 1980-talet. Även publikt har det varit en framgång. Publiken uppgår i dag oftast till över 20.000 personer och rekordet ligger på 25.560 personer förra året trots ett rejält snöväder. Man får gå tillbaka till 1959 och matcherna på Stadion för att överträffa den siffran.

Trots dessa välarrangerade SM-finaler tror jag att just bandyfinalen skulle må bra av att flytta till Swedbank Arena. Det finns flera argument för detta.

1. Om SM-finalen spelades inomhus skulle det locka mer publik. Man blir inte lika väderberoende och det skulle finnas möjligheter att sitta under hela matchen. Att gå i två timmar är inga problem men att stå still i två timmar som i söndags kräver en hel del och skrämmer bort en  del publik. Sen kan jag ha synpunkter på att varje lag som skall spela i högsta divisionen skall ha en egen inomhusarena. Det  kommer inte att vara ekonomiskt möjligt för alla städer och klubbar.  Men SM-finalen är något speciellt och kan locka storpublik.

2. Förutsättningarna för den viktiga försäljningen av mat och dryck skulle väsentligt förbättras. Detta skulle göra arrangemangen intressanterare, få folk att komma tidigare till matcherna och därmed kraftligt förbättra ekonomin för SM-finalen.

3. Trots att arrangörerna verkligen försöker att skapa ett trevligt arrangemang har ändå miljön kring Studenternas karaktären av byggarbetsplats med tillfälliga stålläktare, tält samt grus och snö om var annat.

4. Swedbank har ett utomordentligt läge i direkt anslutning till pendeltåg, spårvagn, ett otal busslinjer samt gångavstånd till tunnelbanan. I Arenastaden kommer det att finnas ett hotell och många hotell i närheten, restauranter och shoppingmöjligheter. Arenan kan ta emot hundratals bussar och varför inte specialtåg som stannar vid Solna station och släpper av gästande lags fans.

4. Även storleken på arenan är viktig. Swedbank Arena kan ta 50.000 personer. En SM-final som spelas inomhus  med rätt lag som exempelvis Hammarby mot Sirius eller Västerås skulle nog kunna locka en bra bit över 40.000 personer.

Det skulle bli ett lyft för svensk bandy.

Läs mer hur det gick i mitt inlägg  SM-finalen spelas på Swedbank Arena (Friends Arena).

2 svar till “SM-finalen i bandy borde spelas inomhus på Swedbank Arena (Friends Arena)i Solna

  1. Det här är ju en lysande idé. Jag håller helt med om att bandyfinalen håller på att växa ur Studenternas i Uppsala.
    Om vädret tillåter kan väl taket vara öppet på Swedbank arena även på vintern, eller?

    • Per! Det är inga problem att ha taket öppet på vintern om man så vill. Lite vinterkänsla kanske inte är fel. Det stora lyftet blir att man kan sitta om man så vill och det kommer att finnas gott om försäljningsställen för mat och dryck. Dessutom en viktig sak. Alla åskådare kommer att se hela planen på ett helt anntat sätt än på studenternas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s