Earth Hour – ett miljöjippo som försämrar vår miljö på sikt.

När jag öppnade morgontidningarna i morse möttes jag av såväl av artiklar och annonser om Earth Hour. En annons ville att jag skulle komma till Katarina Kyrka eller Kulturhuset i kväll för att fira Earth Hour show.

Men den frågan man måste ställa sig är om Earth Hour förbättrar vår miljö. Bara det faktum att den äger rum på en lördagskväll innebär att den tom i kväll kommer att få en marginell effekt. Solna stad deltar inte i Earth Hour. I Solna stad är ja redan alla belysning i stadshuset, förskolor, skolor och idrottsanläggningar nedsläckta till en minimal nivå. Och jag tror knppast att Solnaborna vill att vi släcker ner gatubelysningen eller att våra äldre och sjuka inom vård och omsorg skall famla runt i mörker i kväll.

Inte ens i kväll förbättras miljön. Pressansvariga Maria Jäderberg på Svenska kraftnät uttalar sig i en artikel i DN om att hon själv stått i kontrollrummet under en tidigare Earth Hour och inte kunnat märka ett minsta hack i kurvan som beskriver elåtgången.

Jag anser att Earth Hour kampanjen får motsatt effekt. Den dövar samvetet en kort stund och leder inte till ett  förändrat beteende hos människor. Det finns inget som visar en långsiktig positiv effekt av kampanjen. Hade vi i stället haft en kampanj den här dagen, exempelvis, om hur hushåll och företag skall ta hand om sitt miljöfarliga avfall skulle detta både ge en direkt och en långsiktig positiv effekt på miljön.

I Solna jobbar vi ett på betydligt bättre sätt med miljöfrågorna. Vi  har rekordlåga utsläpp av växthusgaser. 0,14 ton per år och innevånare. Det skall jämföras med genomsnittet på 1,4 ton för Stockholms län. Detta beror på att vi har ett väl utbyggt fjärrvärmenät. Vårt fjärrvärmebolag Norrenergi miljömärker sin fjärrvärme enligt Naturskyddsföreningens Bra miljöval. Norrenergi var först i Sverige. Vi jobbar mycket med energieffektivisering och jag är av den uppfattningen att här finns det forfarande mycket att göra och det går att ytterligare minska energibehovet i det redan befintliga beståndet visar redan gjorda  och planerade effektiviseringar. Och i nya hus är möjligheterna obegränsade. När jag talar med företrädare för byggbranschen är deras mål, i vart fall för kontorshus, att i princip se till att husen inte behöver tillföras värme under normala väderförhållanden. 

Solna satsar i dag stort på att samla in matavfall från hushåll och olika verksamheter. Vår satsning har bemötts mycket positivt från solnaborna och fler och fler bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare ansluter snabbt till systemet och detta leder också till en bättre miljö då fler och fler fordon kan gå från bensindrift till den miljövänliga fordonsgasen.

Redan idag har vi en mycket stor andel av befolkningen som åker kollektivt, går eller cyklar till jobbet. Med  den nya tvärspårvägen genom Solna förbättras möjligheterna att åka kollektivt mellan Solna till Sundbyberg, Ulvsunda, Alvik och vidare mot Söder om Söder i Stockholm. Även detta kommer att innebära att miljön förbättras.

Vår satsning på miljövänlig fjärrvärme, kraftig minskning av energiåtgången i befintliga och nybyggda hus, insamling av matavfall för fordonsgasproduktion och en utbyggnad av spårbunden trafik är en tydlig politisk inriktning från Alliansen i Solna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s