Hembygdsföreningarna i Sverige har en viktig uppgift att berätta om och dokumentera den lokala historien.

Jag hade förmånen att få hålla högtidstalet vid Solna hembygdsförenings 90 årsjubileum på Karlbergs slott. Det var intressant att dels ge en beskrivning över hur Solna har utvecklats under åren och särskilt från slutet av 1800-talet, perioden kring föreningens bildande 1921 och fram till våra dagar. Jag kunde inte heller låta bli att ge några synpunkter på varför jag själv flyttade till Solna 1983, varför jag har blivit kvar och några personliga reflextioner på stadens utveckling.

Hembygdsföreningen är en viktig del av Solna och dess föreningsliv. Föreningen har en viktig funktion att fylla på många sätt. Att skapa en Solnakänsla, ge  Solnaborna kunskap om sin stad och inte minst att få Solnaborna att känna stolthet över Solna. Jag tror att alla människor vill vara stolta över den plats där man har sina bopålar.

Det måste framhållas att hembygdsföreningarna gör en historisk och kulturell insats på ideell basis som inte hade kunnat genomföras på annat sätt.

En del av Sveriges historia hade aldrig blivit dokumenterad och berättad utan hembygsföreningarnas gedigna arbete.

Det var inte heller svårt att berömma Solna hembygdsföreningen för dess omfattande verksamhet med möten, utställningar , museiverksamhet, tidning, tävling för femteklassare och dess olika forskningsprojekt för att öka kunskapen om Solna och stadens historia.

2 svar till “Hembygdsföreningarna i Sverige har en viktig uppgift att berätta om och dokumentera den lokala historien.

  1. Hembygdsföreningarna gör ett bra jobb men ett riktigt Länsmuseum skulle behövas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s