Miljöpartiet kommer att få några plågsamma veckor

På lunchen såg jag på Miljöpartiets presskonferens. Det var en märklig tillställning. De två språkrören – Fridolin och Romson – meddelade att de ställer sina platser till förfogande men samtidigt sa de att de kandiderar  ännu en gång som språkrör och gärna vill leda Miljöpartiet de kommande åren.

Det finns säkert en tanke bakom. Språkrören vill  sitta kvar men efter den förödande debatten som pågår i partiet satt de inte säkert. I stället för att avgå och lämna sina poster tvingar de andra kandidater att utmana dem om språkrörsposterna. Och det kräver både mod och stöd i partiet och inga givna namn finns.

Det stora problemet är att partiet som totalt har dominerat den politiska scenen de senaste 10 dagarna, utom i lördags då Liberalernas nya partisymbol dominerade folkhumorn, kommer att löpa gatlopp i media i vart fall till partiets kongress i mitten av maj. Spekulationerna om det kommer att väljas nya språkrör kommer att dominera media.

Men mycket talar för att partiets problem inte slutar där. Ännu är inte partiets kontakter med radikal islamism över. Varje dag kommer nya avslöjanden om lokala företrädare som har uttalat sig på ett obskyrt sätt. I dag en lokal kvinnlig miljöpartist som förnekar Turkiets folkmord på armenier mfl grupper under slutskedet av 1:a världskriget.

Men en fråga som partiet måste ställa sig är om Fridolin och Romson kan stå för den förnyelse som partiet så väl behöver efter Kaplan, alla grodor, tillkortakommanden i regeringen och brist på politiska framgångar. Ja, tror inte det. Men det är utan tvekan bra för Alliansen om de sitter kvar. De är just nu Alliansens bästa tillgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s