Nu är folkpartiet för gemensam valdag till riksdagen och de kommunala valen

I går tog folkpartiet ett överraskande beslut. Partiet har sedan lång tid tillbaka varit för skilda valdagar till riksdagen repektive kommun- och landstinget. Bakgrunden var en motion som ville att det i partiprogrammet skulle stå att vi är för skilda valdagar. Nu blev beslutet det motsatta. Med röstsiffrorna 83-80 beslutade landsmötet att folkpartiet är för gemensamma valdagar.

Det är ett bra beslut. Skilda valdagar leder inte till ökat fokus på de lokala frågorna. Det visar erfarenheterna från andra länder. Fyllnadsval i Storbritannien och delstatsval i Tyskland innebär oftast proteströstning mot sittande regering på nationell nivå. I 1991 års kommunalval i Norge ökade centerpartiet från 7.1 procent till 11.5 procent pga att kommunalvalet blev ett Nej till EU val. Centerpartiet var emot ett inträde i EU.

Och det är inget som antyder att det skulle bli annorlunda i Sverige. Det visar b l a partiledarnas stora intresse för omvalen i Örebro och Västra Götaland.Risken är stor att välskötta kommuner som styrs av Alliansen kan gå tillbaka och t o m förlora majoriteten i kommunen. Inte pga av att Alliansen är dåliga lokalt utan som en protest mot den sittande Alliansregeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s