Friends Arena slår alla publikrekord!

Bild: Ikväll är det dags för Bruce Springsteen & The E Street Bands tredje fullsatta konsert på Friends Arena. Vi hälsar kvällens gäster varmt välkomna till vad vi hoppas och tror blir en oförglömlig konsert!

Konserter och fotboll  lockar storpublik till Friends Arena. Under åtta dagar i maj genomfördes fem stora arrangemang, 3 ggr Bruce Springsteen, AIK-IFK Göteborg och One direction lockade över 220.ooo. Det är mer än vad Uppsala (202.000) , Sveriges fjärde största har invånare.

Under våren har det satts många publikrekord. I söndags nåddes den högsta publiksiffran för Friends Arena 56.840 personer. Under våren sattes det rekord för SM finalen i bandy med 38.474 personer. Det gamla  rekordet från 1959 var 27.420 personer så det gamla rekordet dök med mer än 11.000 personer.

De landskamper i fotboll som har spelats mot England (49.967), Argentina (49.646) och Irland (49.436) har alla dragit en bit över 49.000 åskådare. Det innebär att de tre landskamperna hamnar på fjärde, sjunde och 10 plats när det gäller landskamper i fotboll herrar med de största publiksiffrorna.

Em-finalen i damfotboll mellan Norge-Tyskland den 28 juli 2013 sågs av 41.301 personer vilket är rekord för dam EM med ca 14.000 personer. (Tillägg 13-09-28)

Även för AIK och svensk fotboll försvann ett gammalt rekord. Det blev rekordpublik på Friends Arena  när AIK spelade sin premiärmatch på Friends Arena mot Syrianska. Hela 43.463 hade tagit sig till Arenan för att se AIK:s första hemmamatch någonsin i Allsvenskan på nya hemmaarenan. Detta innebär att AIK slog såväl högsta publiksiffran för en hemmapremiär med nästan 18.000 personer då gamla rekordet var 26.516 personer mot Kalmar 30 mars 2008. Även den högsta publiksiffran slogs med nästan 3.000 personer och den är så långt tillbaka i tiden som 1975-05-29 när 40.669 personer såg AIK spela mot Djurgården. Det är också den högsta publiksiffran under 2000-talet för allsvensk fotboll och en av de högsta publiksiffrorna någonsin. Och AIK har bra med publik på sina matcher trots att Allsvenskan har börjat trögt för klubben

Tillägg 2015-03-08. På matchen mellan AIK och Hammarby slogs flera rekord för Svenska Cupen bla det 71 år gamla publikrekordet för Svenska Cupen.

Tillägg 2015-10-27. I matchen mellan AIK och IFK Göteborg sattes ett nytt rekord för AIK på Friends Arena och för AIK överhuvudtaget. Publiksiffran är 43.713 personer.

Under de första 10 veckorna från det arenan invigdes i oktober 2012 till årsskiftet hade arenan besökts av över 300.000 personer och hittills under året har över en halv miljoner besökare varit på konserter, fotboll  och andra idrottsevenemang. Till detta kommer alla guidade turer och konferenser som sker i banketthallen.

Friends Arena har lockat stora publikskaror. Olyckskorparna  kraxade och sa att det är bara Madonna som drar fullt. Det har snarare visat sig att samtliga landskamper i fotboll och  de flesta konserterna har dragit fulla hus. De personer som jag har talat med som har besökt arenan, och de börjar bli ganska många nu, är väldigt nöjda med Arenan. De är inte lika nöjda med kommunikationerna men jag har varit och studerat minst en tredjedel av alla arrangemangen på Arenan före och efter och det blir hela tiden bättre och bättre. I början av hösten öppnas den norra pendeltågsuppgången liksom tvärspårvägen till Solna Centrum och även förutsättningarna för taxi kommer att bli bättre under hösten.

11 svar till “Friends Arena slår alla publikrekord!

 1. Kul! Se bara till att hålla rent före-under-efter arrangemangen runt arenan. Tyvärr gäller det just nu inte vid Ulriksdal pendeltågsstation. Skräp, löv, och en hel del grus ligger kvar där. Flera besökare till arenan i veckan möte inte den renaste stationen i Solna, och då menar jag inte plattformarna utan området runt själva stationen. Ett annat förslag: Fundera om inte staden ska fixa med ”Solnavärdar” kring liknande arrangemang på arenan som vi hade i veckan. De (förslagsvis ungdomar – volontärer) skulle kunna vara strategiskt utplacerade vid Solna station, Ulriksdal station, Solna Centrum samt Solnaplan för att ge tillfälliga besökare turistinformation om var hotell, arenan och andra praktiska saker finns i Solna. Själv mötte jag många förvirrade Bruce Springsteen-supportrar vid Ulriksdal station som inte hittade sina hotell och undrade var arenan låg…

  • Kristian! Tack för intressanta synpunkter och idéer. Vi får kolla upp förhållanden kring Ulriksdals station. Jag har tittat på 30-40 procent alla arrangemang före/efter konserten/matchen. Jag delar din uppfattning att vi måste informera bättre. Många har svårt att hitta till och från arenan. Dina idéer tar jag med mig vidare i arbetet. Mvh Anders

 2. Låter väldigt bra, betyder det att staden inte behöver skjuta till mer pengar till arenans eventbolag?

 3. Synd bara att den inte går ha konserter i för ljudet är sååå jävla dåligt så det finns inte! Riv skiten! Gör om,gör rätt!

  • Martin, uppenbarligen var du inte SHM:s spelningar i höstas. Ljudet var då perfekt. Deras ljudtekniker ägnade över 10 timmar på att trimma in ljudet. Samma sak med Bruce spelningar. Med det sagt tror jag att det inte är fel på arenan. Jag tror att både Live Nation och Friends tar ljudfrågan mycket seriöst och kommer att åtgärda och påtala för varje arrangör inför kommande spelningar. Annat vore seriöst. Men det klart – att uppleva ljud på en arena (oavsett arena) är en subjektiv upplevelse enligt min mening. Ta bara Ullevi i Göterborg. När det blåser där (och det gör det ofta) blir ljudet mycket konstigt för många på en spelning.

 4. Kristian F, uppenbarligen var du ej på Iron Maidens spelning då var ljudet katastrofalt. Vi i vår familj har varit på många konserter i våra dagar men detta var det värsta vi varit med om. Det var rundgång hela tiden från första låt till sista.För oss är det av största vikt att ljudet åtgärdas snarast då vi även har biljetter till Black Sabbath. Det är väl jättebra om SHM:s spelning var bra ljudmässigt däremot har jag hört annat om Bruce spelningar men jag har ej varit på dessa spelningar och kan därför ej uttala mig om dem. Ullevi spelningar kan jag däremot uttala mig om för där har vi sett Bruce,Iron Maiden,ACDC
  med fler ett antal gånger, ja ljudet kan variera där men inte under en hel konsert som det gjorde på Friends. Det är väl bättre att alla gemensamt tar sitt ansvar och ser till att ljudkvaliten höjs på Arenan det kommer vi alla ha nytta av i framtiden.

  • Håller med dig, hoppas definitivt att ljudet blir bättre när Black Sabbath spelar. Men, återigen, jag tror inte det enbart är fel på arenan utan ljudproblemen beror på, enligt min menig, hur bra ljudteknikern från arrangören är. Uppenbarligen hade ljudteknikerna vid spelningen med Iron Maiden inte sina bästa dagar. Jag är också rätt säker på att både Live Nation och Friends Arena tar åt sig av kritiken.

 5. Har nu varit på friends ett antal gånger både i samband med match och på konsert. För konserter tycker jag att Ullevi i Göteborg är vida bättre (om dock än begränsad till de något varmare månaderna på året pga att det är en ute arena), och för fotbollsmatcher så är den helt klart en bra arena, men det finns bättre. Dessutom är den förstor för alsvenskan vilket gör att stämningen inte blir lika bra som på vissa andra arenor som är byggda för en mer lagom publikmängd för detta. Tex. Gamla Ullevi eller Swedbank Arena i Malmö. Dock är den vida bättre än Tele2 för den är riktigt tråkig….och konstgräs…usch.

 6. Ping: Publikrekord för Svenska Cupen i mötet mellan AIK och Hammarby på Friends Arena |

 7. Ping: Mall of Scandinavia blev en succé |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s