Solna är redan en studentstad – och vi satsar på fler studentbostäder

I veckans nummer av Mitt i Solna (nr 40/2011) ges i en insändare en riktig bild av utmaningarna för vår region att bygga fler studentbostäder. Jag har bland annat tidigare skrivit om det här på bloggen. Bristen på studentbostäder är en hämsko för utvecklingen i hela landet. Vad insändaren missar är att Solna stad redan drar sitt strå till stacken. Solna har flest studentbostäder i Stockholms län i förhållande till vår befolkning och i absoluta tal är vi tvåa efter Stockholm med våra närmare 3500 studentbostäder. Vi planerar för ytterligare 400 student- och forskarbostäder vid Karolinska institutet och vid Västra skogen. MP:s förslag som det refereras till är redan på G. Så Solna gör redan en hel del. Även om det finns många strukturella hinder mot bostadsbyggande kan vi i kommunerna agera offensivt – jag vill påstå att Solna är ett gott föredöme. Det var inte många år sedan vi medverkade till att över 1000 nya studentbostäder byggdes i Kungshamra, Bergshamra och på Emmylundsvägen i Huvudsta. Hade de 10 mest centrala kommunerna i länet haft lika många studentbostäder som Solna hade det knappast varit någon brist på studentlägenheter i Stockholms län.

5 svar till “Solna är redan en studentstad – och vi satsar på fler studentbostäder

  1. Bra inlägg. Studentbostäder är viktiga då de ger en möjlighet för våra ungdomar att studera och att ha en egen, sannolikt, första bostad. En bra kombination. Solna stad borde undersöka möjligheten att planera för studentbostäder i framtida planer för Järvastaden. Kommunikationerna till/från universitetet i Järvastaden kan inte bli bättre genom att nu buss 540 går igenom hela området. Med studentbostäder i Järvastaden kommer området att bli än mer levande, enligt min mening.

    • Kristian! Bra förslag. Jag tror dock att planeringen för Järvastaden har kommit för långt för att nu planera in studentlägenheter. Det är dessutom väldigt svårt att få ekonomi i studentbostadsprojekt. Det förutsätter att de kan bygga på egen mark och det är därför vi bygger i Huvudsta och vid Karolinska institutet. Annars är kommunikationerna utmärkta till universitet och även till Karolinska(ett byte). Hälsningar Anders

      • Tack för svaret Anders. Jag förstår att planeringen för Järvastaden kanske har gått för långt, men enligt min mening finns det möjligheter. Jag hoppas att Solna har dialog med våra unga och studenter, om inte – börja direkt. Staden bör nätverka med jagvillhabostad.nu och studentorganisationerna. Ett projekt att studera är Ölby i Köpenhamn. De ekonomiska aspekterna kan jag förstå, lösningen på dessa är politisk vilja. För om vi inte anser oss ha råd att bygga för framtiden idag – vad händer då med kunskapssamhället på sikt?

  2. Studentbostäder är bra, men glöm inte de andra delarna också. I Västra skogen finns till exempel inte ett enda mysigt café där man kan plugga. Det finns inga ställen där man kan träffa de andra studenterna i området.

    • Sara! Du har rätt i allt du skriver. det är bra med studentbostäder i Huvudsta men det är knappast ett område som präglas av studenter. Det finns dock ett mysigt Kafe på Huvudstagatan. Jag får ta med mig frågan när vi jobbar klart med de 200 nya studentbostäderna i Huvudsta om det är möjligt att planera in bra gemensamma utrymmen. Hälsningar Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s