Solna har fått en egen fäktförening – En Garde!

Solna har fått en egen fäktklubb – En Garde. Den startades för några månader sedan och verksamheten håller till i Hagalundsskolans Aula. Med ganska små medel har klubben tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen skapat en mycket bra fäktsal.

I dag har klubben ett 70-tal medlemmar varar ett fyrtiotal är ungdomar. Klubben har redan nått stora framgångar. Vid ungdoms-SM som avgjordes under senvåren tog föreningen fyra individuella guld och tre lag-guld. Ingen av de övriga föreningarna i Sverige överträffade detta.

I sommar kommer En Garde fäktförening att medverka i stadens sommar- och skollovsverksamhet och till hösten vill föreningen starta upp nybörjarverksamhet.

Det är mycket roligt att vi har fått den 10 fäktklubben i länet till Solna. Solna är med AIK och Solna Vikings en tydlig lagsportskommun och det är därför bra att vi har fått en idrottsklubb där det går att idrotta både individuellt och i lag. Historiskt har Solna en anknytning till fäktningen genom Pehr Henrik Ling, den svenska gymnastikens fader som också var en duktig fäktare. Han blev fäktmästare 1805 och skapade den sk Lingska fäktningen där alla stod på led och fäktades. Ling ligger begravd vid Brunnsviken.

Jag hade förmånen att tillsammans med representanter från klubben titta på den internationella Grand Prix-tävlingen Challenge Bernadotte i Eriksdalshallen. Det var mycket spännande tävlingar. Sverige har ju stolta traditioner att försvara, särskilt inom disciplinen värja.

Jag hoppas att ni även fortsättningsvis kommer att trivas i Hagalundsskolan och fortsätter er redan framgångsrika verksamhet. Lycka till!

Ett svar till “Solna har fått en egen fäktförening – En Garde!

  1. Ping: En Garde fäktförening börjar med rullstolsfäktning för barn och ungdom |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s