Debatt om Hagaparken i P 1 Morgon

Jag har deltagit i en debatt i P 1 morgon med Martin Hansson, ordförande för Miljöpartiet i Stockholm och tillika ersättare i  stadsbyggnadsnämnden i nämnda stad. Utgångspunkten för debatten var läkaren coh författaren Nils-Erik Landells debattartikel i DN om Hagaparken. Landell som jag på många sätt uppskatter. Han har  skrivit många tänkvärda debattinlägg och böcker. Jag har bla läst hans bok om Igelbäcken, har tyvärr i sin artikel spridit direkta felaktigheter om det nya stängslets omfattning och påverkan på parken, den nya gångstigen, våtmarker, trädfällning och vissa växters utbredning i Hagaparken. Felaktigheter som har spridits som sanningar och fått stort genomslag.

Givetvis har beslutet om strandskyddsdispens varit en svår fråga att hantera. Nämnden har gjort en avvägning mellan allmänhetens tillträde till parken coh de säkerhetskrav som måste beaktas. Det har varit viktigt för nämnden att se till att allmänheten har tillgång till Gustav III:s paviljong och Ekotemplet. Desutom har den smala gångstigen som finns i dag, som under delar av året är gyttjig och svår att gå på, breddats och grusats. Nu får allmänhten möjlighet att promenera bara några meter från Brunnsvikens stränder. 

En enig stadsbyggnadsbyggnadsnämnd i Solna tog beslutet. Detta har har Landell uppfattat och skriver i sina artikel att ”Solna stadsbyggnadsnämnd medgav utan votering dispens och länsstyrelsen hade inga invändningar i sin överprövning.” Martin Hansson(mp) far dock med osanning i P 1 då han säger att Miljöpartiet i Solna inte står bakom beslutet. Detta är helt fel och kan läsas av envar. En mycket ojust hantering och oerhört märkligt att en ledande poltiker, Hansson är ordförande för Mp i Stockholms stad, helt enkelt direkt står och ljuger i programmet.

Det är viktigt att framhålla att det endast är 5-6 % av Hagaparken som är avstängd för allmänheten och området motsvarar kanske 1 % av hela nationalstadsparken. När Hagaprinsessorna bodde där var hela udden avstängd och  vid vissa statsbesök (Arafat)har t o m hela Hagaparken stängts av. De stora besöksmålen Fjärilshuset, Koppartälten, Pelousen, Gustav III:s paviljong, Ekotemplet och Vasaslätten är även framgent öppet för allmänheten.

Debatten har även uppmärksammats i en krönika av Anette Kullenberg i City.

Lämna en kommentar