Bloggarkiv

Bild

Stiftelsen Filmstadens kultur fick Hembygdföreningens kulturmiljöpris

Anders Ekegrens foto.

Solna hembygdsförening delade på onsdagskvällen ut sitt kulturmiljöpris till Stiftelsen Filmstadens kultur och vi som jobbar inom stiftelsen är väldigt glada över att få priset. Det är ett tydligt bevis för att vår verksamhet uppskattas av många

Hembygdsföreningens jury hade skrivit en väldigt lång motivering som jag nu återger i mycket förkortad form.

Årets pristagare har under 15 års tid bevarat och dokumenterat, men också förändrat och utvecklat den historiska miljön i Filmstaden. Med utställningar, guidningar, temadagar och andra aktiviteer har man delat med sig av kunskaper och minnesbilder på ett engagerande sätt till såväl oss Solnabor som till gäster från andra orter. Filmstaden har blivit en levande prydnad inte bara för Råsunda utan för hela Solna.

Ett stort tack från Stiftelsens styrelse till alla medarbetare och frivilliga krafter som har bidragit till att vi fått detta pris.

Läs även DN-journalisten Lars Epsteins blogg

På bilden ovan syns stiftelsens ordförande Anders Ekegren(L) och verksamhetsledare Annica Johansson.

Foto: Josefine Alm

 

Bild

Oscar 7 år, ville diskutera Råstasjöns framtid med mig

Råstapojke

I fredags eftermiddag fick jag besök av Oscar Tarantino och hans mamma Anna. Oscar är 7 år och går i första klass i Råsundaskolan. Oscar är den yngsta person som någonsin  önskat att få träffa mig för att diskutera en politisk fråga. Oscar oroar sig för vad som skall hända med Råstasjön och ville diskutera Råstasjöns framtid med mig.

Oscar är orolig över byggplanerna vid Råstasjön. Att träd skall försvinna, vad som skall hända djuren och fåglarna som bor där och framför allt hägrarna som han tycker om att titta på. Oscar gillar Råstasjön. Han brukar vara där och mata fåglarna eller åka skridskor på vintrarna. Han bor i Råsunda, så han har väldigt nära till sjön och om jag förstod honom rätt så är han ofta där.

Efter vår halvtimmes långa diskussion där jag redogjorde för vad jag anser skall ändras i detaljplaneförslaget tror jag att Oscar var betydligt lugnare. För mig var det ett intressant möte med en ung Solnabo.

Läs även mina blogginlägg Detaljplanen för området norr om Råstasjön behöver på flera punkter omarbetas och Inrätta ett naturreservat vid Råstasjön och Lötsjön.