Nedlagd kärnkraft och rysk naturgas skapar höga elpriser och beroende av Ryssland

Sverige och Tyskland har fattat flera direkt katastrofala beslut inom Energiområdet. Tyskland beslutade efter olyckan i Fukushima i Japan 2011 att snabbavveckla kärnkraften och framför allt satsa på naturgas istället och har på det sättet blivit mycket beroende av rysk naturgas. Naturgasberoende gäller även många fler länder i mellersta Europa som exempelvis Ungern. Det kan få förödande konsekvenser för dessa länder. I Tyskland, som före invasionen av Ukraina, värmdes ca 55 % av alla bostäder upp med naturgas och enligt DNs ledarsida (11/7) kan Hamburgs innevånare bara få varmvatten några timmar varje dygn under vintern. Under många år tyckte jag att den tidigare förbundskanslern Angela Merkel var en mycket bra ledare för Tyskland och också indirekt för Europa. Men hennes tro på att samtala med Ryssland och göra sig så beroende av rysk energi som naturgas och olja har satt landet i en förödande situation där Ryssland försöker tvinga landet till eftergifter.

I dag (11/7) stängdes Nordstream 1 av för en 14-dagarsperiod som görs varje sommar. Men nu är tyskarna rädda för att den inte skall sättas på igen efter driftstoppet. Och vi vet alla varför.

Men även Sveriges energipolitik har varit förödande. Vi skall vara positiva till sol och vind men vi behöver också planerbar el för att vi inte skall drabbas en blackout i elsystemet med förödande konsekvenser. Nedläggningen av kärnkraftreaktorer i Oskarshamn och Ringhals gör att vi blir mer sårbara och också påverkas av kostnadsutvecklingen i Europa på ett mer påtagligt sätt. Priset för Miljöpartiet i regeringen kommer att få betalas av Sveriges elkonsumenter.

Lösningen är inte att stänga av elledningarna till Europa. Sverige blir allt mer beroende sol och vind som är väderberoende och för att få större stabilitet i elsystemet behöver vi då och då köpa el från andra länder.

Allt tyder på att vi även nästa vinter kommer att få rekordhöga elpriser och även i sommar kommer priserna att ligga på exceptionellt höga nivåer.

Det innebär att vi måste ha mer planerbar el. Det behövs redan i dag, men kommer att behövas ännu mer i framtiden för att klara av det kommande mycket stora elbehovet som uppstår när vi skall ställa om mot ett fossilfritt samhälle. Är det möjligt att starta upp exempelvis Ringhals igen är det den snabbaste åtgärden. En annan möjlighet är, som bla har föreslagits av Liberalerna, är att satsa på mini-kärnkraftverk där vi har kärnkraft i dag/haft i närtid eller på andra platser som är lämpliga.

Bild: YLE/Jeanette Lintula

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s