Nu kommer Liberalerna in i riksdagen

Johan Pehrsson blev partiledare för Liberalerna den 8 april, lite mer än en månad sedan. Detta har gett snabbt avtryck i opinionsmätningarna. Flera mätningar har visat på ett ökat intresse för Liberalerna de senaste veckorna och i dag kom Svd/SIFOs mätning som visade att Liberalerna hade ökat med 1,2 % till 3,6 %, knappt under riksdagsspärren.

Det ger Liberalerna stora möjligheter att bli ännu starkare i opinionen. Jag märkte redan när han blev partiledare att intresset ökade för Liberalerna bland, vänner och bekanta, på jobbet och när jag knackade dörr i Solna och Sundbyberg. Han upplevs som trygg, kunnig, rolig på ett Göteborgskt vis och fast förankrad i Liberala värderingar.

Dessutom ligger Liberalerna rätt i tiden. Politiska frågor som Liberalerna drivit länge ligger nu högt på den politiska dagordning; NATO, satsningen på försvaret, ökat internationellt samarbete och kärnkraften. Redan 1999 tog Liberalerna ställning för ett medlemsskap i NATO efter flera års intern debatt.

Johan är jurist och var ordförande i riksdagens justitieutskott 2002-2006 och kan de rättspolitiska frågorna väl. Ett annat politiskt område som är högintressant och där Liberalerna både vill satsa på förebyggande insatser, framför allt i förorterna, genom förortslyftet och ett effektivare rättsväsende. Helt enkelt ett bredare perspektiv som många partier saknar, de inriktar sig oftast på strängare straff.

Många av oss knackar dörr på helgerna och deltar på andra utåtriktade aktiviteter. Det ger möjlighet till bra politiska diskussioner och är också en bidragande orsak till Liberalernas starkare ställning i opinionen

Jag är övertygad om att Liberalerna kommer en bit över riksdagsspärren. Intresset för vårt parti har blivit större. Det som också är viktigt de kommande månaderna är att Liberalerna skiljer sig tydligt mot andra partier i frågor som stärker vår socialliberala profil. Där är en fråga helt avgörande. Att vi kommer tillbaka i skolfrågan. Det borde vara möjligt då inget annat parti har en tydlig profil i de skolpolitiska frågorna – förutom vinsterna för skolföretagen bland en del partier till vänster. Vi borde också ha stora möjligheter att komma tillbaka i sjukvårdsfrågorna.

För Liberalerna kommer de kommande månaderna innan valet bli intressanta och partiet kan se på framtiden med tillförsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s