Medlemskap i Nato räcker inte. Sverige måste ha ett starkare försvar.

Militär förstärkning till Gotland i natt – Helagotland
Förstärkningar kommer till Gotland med Gotlandsfärjan.

Rysslands mål att bli en stormakt igen har skapat stor oro i framför allt Europa. En viktig del för Ryssland är att ha kontroll över Belarus och få kontroll över Ukraina. De två länder som det är viktigast att få kontroll över. Men det är ganska klart att Ryssland har en långsiktig målsättning att kontrollera de länder som en gång tillhörde Sovjetunionen.

Men även Sverige berörs. Ryssland vill se begränsningar av hur Nato får försvara sina medlemmar och samarbeta med andra länder. De vill inte att fler länder får gå med i Nato, exempelvis Sverige och Finland och får de inte som de vill kan de skapa sig en militär närvaro på Kuba och Venezuela.

Även om Sverige inte är den främsta måltavlan är Gotland av stor strategisk betydelse. Av den anledningen ökar Sverige sin militära närvaro på ön och skeppar över fler trupper för att skapa en större militär styrka och inte bara förlita sig på Gotlands regemente. Men även andra områden kan i landet kan vara av intresse för främmande makt.

I dagsläget vill många partier att Sverige skall bli medlem i Nato. Det skulle förstärka vår militära kapacitet men Sverige kan inte bara förlita sig på Nato. Vid en krigssituation kan Natos trupper behövas på flera ställen i Europa. Och det är inte säkert att vårt närområde prioriteras.

Vi kan inte heller förlita oss på USA. I dag är USA mycket positivt till ett samarbete med Europa. Men om Donald Trump kommer tillbaka som president, vilket inte kan uteslutas, kommer han att vara betydligt njuggare mot övriga Natomedlemmar. På en punkt har han rätt. Västeuropa måste stärka upp sitt försvar och avsätta 2 % av ländernas BNP till militära ändamål. Få länder gör detta. Sverige når inte upp till målet, trots en kraftig ökning av budgeten till försvaret. I dag avsätter Sverige 1,5 % av BNP till försvaret.

Sverige måste öka sin egen militära kapacitet. Vi måste ha ett betydligt starkare och kontinuerligt försvar av Gotland. Innan neddragningen av försvaret fanns det såväl pansar-, luftvärn-, artilleri- och kustartilleri på ön.

Men vi måste också stärka försvaret även i övriga delar av landet så att vi kan slå tillbaka en angripare. I dag är vår förmåga inte tillräckligt bra för att att ha ett avskräckande försvar. Det kommer att kosta men det är nödvändigt om vi skall vara trovärdiga. Sverige måste inte bara ha ett starkare militärt försvar. Även cyberförsvaret och civilförsvaret måste stärkas.

Foto: HelaGotland, Henrik Radhe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s