Självklart skall Solna säga nej till återvinningscentralen vid Sjövägen

Det är märkliga turer som nu utspelar sig om en ny återvinningsanläggning i Solnas direkta närhet. Frågan har varit uppe förr. I början av 2000 -talet ville Sundbyberg förlägga en återvinningscentral permanent på denna plats. Frågan var uppe i Solna-Sundbybergskommittén och redan då sa Solna direkt nej till den här placeringen. Anders Gustâv var då kommunstyrelsens ordförande och han  var ju en betydligt mer impulsiv  politiker än undertecknad så budskapet kunde knappast missförstås.

Det fanns flera skäl till detta. Vid den tiden planerade Solna för området Råstablick som sedermera blev Arenastaden. Solna ville inte att en viktig infart till Solna skulle få en återvinningscentral till granne.

Trafiken var en viktigt fråga redan då. En återvinningscentral lockar till sig många bilar, framför allt på helger och kvällar och risken för stillastående köer på Sjövägen ansågs överhängande med erfarenhet från andra anläggningar.

I dag är dessa frågor ännu viktigare. Arenastaden är en ny stadsdel och trafikfrågorna har en stor betydelse för området. Det är många bilar som kör från Enköpingsvägen via Sjövägen/Råsta strandväg bort till Arenastaden. Dessutom planeras det en utbyggnad av idrottsområdet på Solnasidan. Varför skall anläggningen angöras från Sjövägen?   Varför inte från Ursviksvägen?  Att då tro att man dessutom kan lägga en återvinningscentral i området är verkligen hål i huvudet.

Under de ca 15 år som har gått sedan de förra diskussionerna har det inrättats naturreservat i både Solna och Sundbyberg alldeles i närheten av den planerade anläggningen. Och genom området går Norra Råstabäcken/Madenbäcken som är ett av Råstasjöns två inflöden. Även om SÖRAB sköter sina anläggningar bra finns det risk för att oönskade ämnen kommer ner i ån, speciellt under etablerings- och avvecklingsfaserna.

I grunden har detta blivit en onödig fråga. Tidigare låg kommunernas återvinningscentral i Brotorp på Sundbybergssidan. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet talades det om att Sundbybergs delar av Järvastaden skulle föras över till Solna. De planerna var långt gångna men stoppades av Sundbyberg. Sundbyberg ville inte bli mindre. På Sundbybergssidan låg återvinningscentralen och Solna var beredda att låta den ligga kvar, då vi visste, från erfarenheter från andra kommuner att det är svårt att flytta på den typen av anläggningar. Och på den punkten fick vi rätt. Sundbyberg tyckte att anläggningen störde den kommande bostadsbebyggelsen. Lite svårt att hitta markområden i Sundbyberg där man inte stör någon annan.

Det finns en överenskommelse mellan städerna att Solna ansvarar för Norrenergi och Sundbyberg för återvinningsanläggningen. Sundbyberg har i 15 år jobbat med att ta fram en ny plats men det har oftast gått i stöpet. Nu skall det finnas en ny plan i Rissne men något beviljat bygglov finns det inte.

Nu skyfflar Sundbyberg över frågan på Solna. Kvarnkullens återvinningscentral ligger på mark som Sundbyberg äger och själv förfogar över. Visst ligger den planerade anläggningen vid Sjövägen i Sundbyberg. Men i en utkant och såväl trafik- som miljöproblemen hamnar i Solna.

Det är därför mycket bra att Solnas politiker motsätter sig den föreslagna placeringen. Sundbyberg har haft 15 år på sig att lösa den här frågan och bär det fulla politiska ansvaret för den uppkomna situationen

Bakgrund: Jag var kommunalråd i Solna 2003-2014, ordförande i byggnadsnämnden/stadsbyggnadsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen samt ledamot i Solna/Sundbybergs, där man diskuterade gemensamma frågor mellan kommunerna. Jag  är den enda politiker som utifrån en central position har följt ärendet under hela denna tidsperiod och numera från positionen som vice ordförande i byggnadsnämnden.

 

Ett svar till “Självklart skall Solna säga nej till återvinningscentralen vid Sjövägen

  1. Bra skrivet Anders och utmärkt att få förhistorien!
    Björn Bränngård, Bergshamrapartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s