Är det så farligt om bostadspriserna planar ut eller tom faller?

De senaste veckorna har det talats mycket om att priserna på framför allt bostadsrätter  sjunker. Det tar längre tid att sälja bostäder och vissa talar tom om ett för stort utbud. Jag delar inte den uppfattningen. Det är tom bra att priserna inte fortsätter att öka år för år. De grundläggande ekonomiska faktorerna är fundamentalt starka i Sverige. Tillväxten är god och framför allt har människor jobb. För många yrkesgrupper är bristen på arbetskraft rekordstor och nyexaminerade får snabbt jobb.

Är det då farligt att priserna planar ut eller tom sjunker något. Nej, det är det inte. Jag skulle tom säga att det är bra. Alla har vant sig vid snabbt stigande bostadspriser. De som har köpt en bostadsrätt i storstadsområdena eller universitetsstäderna har fått se sina bostäder mer än fördubblas i pris de senaste 10 åren. Bostadsmarknaden har under lång tid präglats av ett för litet utbud av bostäder. Det har varit säljarens marknad. Om det nu syns ett stort utbud av bostäder p g a att byggtakten av nya bostäder har ökat är det bara sunt. Vi har ju länge önskat att det byggs fler bostäder. Och när det sker skall vi bara vara tacksamma. Det gör bara att köparna får större påverkan, bostadsutvecklarna måste  bygga bättre och intressantare bostäder. Det har varit alldeles för lätt att sälja nyproducerade bostäder. Allt har gått att sälja utan mördande reklam.

Att priserna inte fortsätter att skena i väg är bra. Alla ekonomer förväntar sig stigande räntor även om det sker i en låg takt. I dag kostar det nästan inget att låna och den som drar på sig stora skulder kan få stora problem även vid måttliga räntehöjningar.

Nej, så länge som Sveriges ekonomi i grunden är god och arbetsmarknaden stark och många har jobb är det inga problem med reservation för att Donald Trump drar i gång något krig någonstans.

Att bostadsrättspriserna planar ut och tom sjunker något skapar snarare förutsättningar för en bättre bostadsmarknad på sikt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s