Vandra runt Mont Blanc

Anders Ekegrens foto.

Att vandra runt Mont Blanc är den stora klassikern för alla vandrare, oftast kallad för Tour du Mont Blanc. Första gången jag gick runt Mont Blanc var 1997, dvs för 20 år sedan. Då hade vi med oss all packning under vandringen. Nu 20 år senare gjorde vi en enklare variant vilket innebär att vår packning åkte minibuss under hela resan och att vi bara bar med oss det som vi behövde för dagen.

Jag kan varmt rekommendera turen. Du går i ett oerhört vackert landskap och den här resan tog oss genom tre länder: Frankrike, Italien och Schweiz. Mont Blanc är alltid närvarande även om du inte alltid ser berget.

Det är en av de mer tuffa vandringar man kan göra. Vi gick över 10 mil på sex dagar. Alla som har vandrat vet ju att det måttet inte är så viktigt. Det är hur mycket upp och ner som gäller. Uppskattningsvis gick vi över 6000 meter upp och över 5000 meter nedför under vår vandring. Det kändes.

I år reste vi med Prima Travel, som vi gjort flera gånger tidigare. Vi började och slutade vår vandring i den kända franska vinterstaden Chamonix som inte bara är en känd vintersportort utan även är en populär ort för olika sommaridrotter, där vandringen är en populär aktivitet.  Vi gick sedan vidare till de två mindre franska orterna Les Contamines och Les Chapieux innan vi gick till den populära italienska turistorten Courmayeur. Därefter gick turen vidare till de schweiziska mindre orterna  Campex och Trient innan vi åter vandrade mot Chamonix.

Att vandra runt Mont Blanc är speciellt: Vandringen har alltid ett förhållande till Mont Blanc, du passerar genom tre länder, storslagen och omväxlande natur, vandringen är tuff – mycket upp och ner och skiljer sig på det sättet markant mot vandringar i Sverige. Det är mycket populärt att vandra runt Mont Blanc. Många amerikanska ungdomar och äldre japaner som vandrar.

Att vandra för ”från hytte till hytte”, även om bagaget åker minibuss skiljer sig också mycket från när man ligger still på en ort och gör dagsvandringar. Du måste vara i hyfsad form alla dagar. Du kan inte hoppa över någon vandringsdag. Det finns ingen vilodag då du kan göra något helt annat och det finns oftast inte två varianter av vandring varje dag. Det blir en tuffare vandringen helt enkelt. Det som var bra med resan var att i bland åkte vi buss till utgångspunkt för vandringen och slapp därför en del tråkiga transportsträckor.

I Prima Travels klassificering är resan en 4 av 5 möjliga kängor. Dvs en tuffare vandring en genomsnittet. Man behöver vara tränad. Jag själv drabbades av förkylning/allergi under 12-14 dagar i juni och tappade 6-7 viktiga träningspass så det blev tuffa dagar. På midsommarafton undrade om jag ens skulle kunna åka med på resan så ur det perspektivet var det en framgång. De 10 dagarnas träning alldeles inför resan och en stark vilja gav resultat.

Har du vandrat i Alpmiljö tidigare så tycker jag att du skall ta chansen och vandra Tour du Mont Blanc. Det är en klassiker du inte får missa.

Bilden ovan visar Mont Blanc på vägen ner till en av Chamonix förorter.

Läs mer om mina vandringar

Att vandra i Andorra

Att vandra i Val d´isére.

Prima travels information  om Tour du Mont Blanc

 

Ett svar till “Vandra runt Mont Blanc

  1. Ping: Vandra i franska Pyrenéerna |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s