Det är knappast AKB:s fel att liberalerna och de konservativa inom M splittrats

1970 var ett katastrofval för  Moderaterna Partiet fick i efterdyningarna av 1968 endast 11,5 procent av rösterna och gjorde sitt sämsta val hittills. Under de kommande åren pågick ett förnyelsearbete inom partiet som blev mycket framgångsrikt och 1979 blev partiet det största borgerliga partiet och har varit det sedan dess. En av framgångsfaktorerna var att partiet behöll mycket av sina konservativa värderingar men fler och fler liberala idéer  anammades och fram till i våras upplevdes partiet nog som ett liberalkonservativt parti med betoning på liberal. Denna inriktning var särskilt stark under Fredrik Reinfeldts tid då många allmänborgerliga väljare med liberal inriktning röstade på partiet. Partiet tonade ner frågor som försvar och rättssäkerhet, ville framställa sig som det nya arbetarpartiet med betoning på ekonomi, välfärd och arbetslinjen. Under Fredrik Reinfeldts tid var moderaterna mycket lyckosamma och fick hela 30,1 % av rösterna 2010 och var bara 0,6 % mindre än socialdemokraterna.

Den slutsats jag drar är att moderaterna har slitits isär av Sverigedemokraterna. Partiet har lyckats, genom sin flyktingkritiska retorik, delat moderaterna i en liberal och konservativ del. Raset började redan med Reinfeldts uttalande om öppna hjärtan i valrörelsens slutskede 2010 fick få många moderatväljare att rösta på Sverigedemokraterna.

Ett historiskt misstag var uttalanden om samarbete med Sverigedemokraterna i januari i år. Ett uttalande som Anna Kinberg Batra gjorde som enligt moderater jag talat med inte var hennes initiativ utan något hon nödgades göra. Initiativet blev förödande för moderaterna och för Alliansens trovärdighet. Det var inte början på moderaternas väljarförluster men fick dessa att accelerera. Och det värsta var att tappet gick till såväl Sverigedemokraterna som till Centerpartiet. Det värsta som kan hända ett parti. Vad man en gör så tappar man åt endera sidan. Och särskilt de kvinnliga väljarna har sökt sig till Centerpartiet. Moderaterna är nu mindre än Sverigedemokraterna i alla opinionsundersökningar och Centerpartiet närmar sig moderaterna siffror även om de fortfarande är några procentenheter mindre än moderaterna.

De senaste dagarna har fokus varit på att byta ut partiledarna Anna Kinberg Batra. Hon har inte varit särskilt framgångsrik. Ingen visionär, ingen retoriker, ingen stark debattör och med en framtoning som en medelålders moderatkvinna  från Östermalm. Att byta ut Kinberg Batra är knappast en lösning på moderaternas problem. Moderaternas problem är större än så. De saknar en tydlig politisk kompass och har varit alltför fokuserade på att förhålla sig till andra partier.

Men frågan är om inte den moderaterna framgångssagan där liberala och konservativa krafter har lyckats samlas i partiet nu börjar närma sig ett slut. Kan verkligen moderaterna läka de sår som har uppstått och vill de liberala tillbaka då både Centerparitet och Liberalerna är ett intressant alternativ. Moderaterna blir kanske ett parti på något större än 12 %.  Konceptet som gjorde partiet till en stark politisk kraft under nästan 40 år. Kanske blir de kommande målen att bli bättre än 1948 och 1952 års andrakammarval med 12,3 respektive 14,4 % av rösterna.

 

Ett svar till “Det är knappast AKB:s fel att liberalerna och de konservativa inom M splittrats

  1. Torsten Gyhlenius

    Om inte H o V förmår närma sig varandra kan vi få samma utveckling som i Frankrike. Olyckligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s