Katastrofalt beslut om premiepensionssystemet skulle avskaffas

De senaste månaderna har det pågått en livlig diskussion om premiepensionssystemets vara eller inte vara. Bakgrunden är att ett antal fondbolag inte har upplevts som seriösa och deras avgiftsuttag är alldeles för stora. Givetvis skall inte det få förekomma och det finns brister i systemet som måste rättas till. Kontrollen av bolaget på Fondtorget måste bli bättre och man kan fråga sig om 800 fonder verkligen är rimligt. Det skulle räcka med betydligt färre.

Men att skrota hela premiepensionssystemet skulle enligt mitt förmenade få förödande konsekvenser, speciellt för de yngre.

Många vill ändra i systemet. Ja, tom avskaffa ppm.  Framför allt vill pensionärsorganisationerna få till en förändring men även socialdemokraterna och LO har gjort uttalanden i den riktningen.  Initialt var det sänkningen av pensionerna 2010 som startade debatten och förespråkare dök upp för att föra över pengar från premiepensionen till inkomstpensionssystemet. Allt för att förhindra att pensionerna sänks igen. Den andra utlysande faktorn var skandalerna med några oseriösa fondbolag.

Premiepensionssystemet har dock många fördelar. Det är den enskilda personen som förfogar över de 2,5 % som avsätts till ppm. Det går inte att föra över pengarna till inkomstpensionen och fördela ut pengarna fritt till de som är pensionärer i dag.

Den enskilde kan själv placera sina pengar. Undersökningar visar att det inte är de med högst inkomst som placerar sina pensionspengar bäst. Många låginkomsttagare har placerat sina pengar bra. För låginkomsttagare kanske det här är enda möjligheten att få placera pengar.

Jag tillhör de som har placerat mina själv. Jag har inte lagt ner mycket tid på detta men har ändock lyckats placera mina pengar på ett bra, sätt så utvecklingen har varit bättre än för inkomstpensionen. Så är det för väldigt många. Ett avskaffande av ppm skulle leda till sämre pensioner i framtiden. Risken är framför allt stor för de yngre arbetstagarna.

Intresset och kunskapen om placeringar, fonder och aktier samt om samhällsekonomin i stort ökar när fler måste fundera på hur pensionen skall förvaltas.

Men behöver det inte göras förändringar i pp-systemet. Ja, det gör det och jag ser framför allt tre saker som måste förändras.

För det första så måste kontrollen över de bolag som har fonder i systemet kraftigt utökas och förbättras.

För det andra så kan antalet fonder minska betydligt. 800 fonder är alldeles för många. Ett brett utbud av indexfonder för olika marknader är en bra grund att stå på då många fonder har svårt att överträffa indexfonderna. Dessa är också mycket billigare. Sedan kan fondtorget kompletteras med ytterligare fonder.

Det tredje är att ge pensionsspararna möjlighet att spara i enskilda aktier. Kostnaden skulle då ytterligare kunna sänkas och spararna får mer pengar till pensionen. Varje % som kostnaden kan minska leder till högre pensioner.

 

 

2 svar till “Katastrofalt beslut om premiepensionssystemet skulle avskaffas

  1. Ping: Helt fel att slopa Såfa-fonden inom Premiepensionssystemet |

  2. Ping: Helt fel att slopa Såfa-fonden inom Premiepensionssystemet |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s