Delstatsvalet i Vorpommern Mecklenburg visar att skilda valdagar inte ökar intresset för lokala frågor

I går hölls det delstatsval i den tyska delstaten Vorpommern Mecklenburg i den östra delen av Tyskland. Det var inte de lokala frågorna som skapade engagemang hos väljarna. Det var en rikspolitisk fråga – flyktingfrågan som engagerade medborgarna. Det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) gick kraftigt framåt och blev delstatens andra största parti, större än kristdemokraterna. Även i vårens delstatsval i Baden-Würtenberg, Sachen-Anhalt och Rheinland-Pfalz fick AfD kraftigt framåt på samma fråga – flyktingsituationen.

I svensk debatt lyfts det då och då fram att skilda valdagar skulle öka fokuset på de lokala frågorna. Det finns knappast någon empiri som  stöder detta. Erfarenheterna visar snarare det motsatta. De tyska delstatsvalen, fyllnadsval till underhuset i Storbritannien, norska lokalval och de få omval som har gjorts lokalt i Sverige eller för den delen när vi hade skilda valdagar i Sverige fram till 1970-talet visar att de rikspolitiska frågorna får stort genomslag.

I Norge har tom ett lokalval blivit en omröstning om ja eller nej till EU. Den sittande majoriteten i GB vinner nästan aldrig ett fyllnadsval för de lokala väljarna röstar i protest mot den sittande regeringens kandidat. Och i Tyskland har delstatsvalen blivit en förtroendeomröstning om Angela Merkels flyktingpolitik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s