Högt politiskt pris för politiker som gör fel

l

Den politiker som gör något fel drabbas hårt. Då tänker jag inte på att en politiker  som fattar dåliga beslut som kan leda till stora kostnader för staten eller kommunen. De blir sällan upptäckta. Vare sig media eller väljarna kan ofta bedöma vad som är en dålig affär eller felaktigt beslut, turerna kring Vattenfall undantagna.

Det som dock kan få stora konsekvenser är om en politiker gynnar sig själv eller närstående eller gör något brott även om det skulle anses som ringa. I torsdags skedde detta då ministern Aida Hadzialic ertappades med 0,2 % i blodet i en nykterhetskontroll på Öresundsbron. En promillegräns som inte är brottslig i Danmark och fram till 1990 inte var det i Sverige då gränsen för rattonykterhet gick vid 0,5 %. En gräns som de flesta länder tillämpar, exempelvis Danmark, Finland och Island.

Visst är det omdömeslöst av ministern att köra bil efter två glas vin. Dagens promillegräns gör det i praktiken omöjligt att köra bil efter alkoholförtäring. Det borde hon vetat. Och hon borde insett vilken politisk risk hon utsatte sig för. Vi som har sommarhus har ofta sängkläder, extra ombyte och necessären i bakluckan sommartid. Valet är ju att inte dricka alkohol eller att sova över. Den erfarenheten har hon nu  också fått.

Redan i lördags kallade hon till presskonferens för att meddela att hon avgår. Anledningen till detta kan bara vara för att undvika ett mediedrev som med ganska stor sannolikhet hade kommit påhejat av nykterhetsrörelsen och vissa oppositionspolitiker. De journalister som nu beklagar hennes avgång, en del av dessa hade säkert deltagit i drevet. Så fungerar tyvärr journalistiken. Genom att avgå blev skadan mycket kortvarig och hon tjänade nog på detta i det långa perspektivet. Hon har vunnit respekt hos många som en person som tar ansvar för sina gärningar.

Även om jag inte delar hennes politiska uppfattning hoppas jag att hon snart kommer tillbaka i politiken. Inte för att hon har varit en klar framgång som gymnasie – och kunskapslyftsminister Det departementet har för många ministrar, olyckliga gränsdragningar och för mycket interna motsättningar för att någon skall bli lyckosam. Hon är dock starkt i debatten, stringent och imponerade stort på mig i den turbulens som var i samband med Fridolin, Kaplan och miljöpartiets hållning till islam. Där hamnade hon helt rätt i debatten. Och utan tvekan är hon ett framtidsnamn.

Jag tror dessutom att svensk politik behöver framgångsrika personer med invandrarbakgrund som har lyckats i sina studier, yrkesliv och kan vara bra förebilder för andra med samma bakgrund.

Skall politiker avgå varje gång de gör fel? Ibland gör de inte ens något juridiskt fel, som exempelvis Ove Rainer som fick avgå bara för att en del socialdemokrater tyckte att han gjort fel.Frågan som också måste väckas är vilken typ av politiker vi vill ha. Är kravet att vi skall ha helt felfria politiker kommer urvalet att bli extremt litet. Vill vi det? Knappast. Vi kommer dessutom att få väldigt rädda politiker där varje misstag kan bli väldigt stort. Om hon hade haft ett vanligt jobb som inte kräver körkort hade hennes förseelse knappast lett till någonting alls. Eller så får vi politiker som kan göra hur stora misstag som helst utan att de bryr sig. Donald Trump är ett bra exempel.

 

2 svar till “Högt politiskt pris för politiker som gör fel

  1. Är det synd om denne politiker ? Om hon varit butiksbiträde eller haft ett vanligt jobb så hade det ju kännts med att göra misstag. Som politiker så landar man mjukt med falkskärmar som är helt overkluga för vanliga människor.

    Den politiska överklassen håller vaeandra om ryggen och röstar fram nya förmåner åt varandra.

    • Uffe! Om hon hade varit butiksbiträde hade knappast något hänt utan hon/han hade bara jobbet på som vanligt. Med så kort tid som statsråd blir det knappast några stora belopp som utbetalas i avgångsersättning om hon ens kommer att ta ut några pengar utöver vad som motsvarar vanlig uppsägningslön. Mvh Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s